Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znepokojivé snímky z Krymu. Připravuje se Rusko na válku?

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Rusko na Krymu rozlišuje svůj vojenský arzenál. Tvrdí to server Defense One na základě satelitních snímků. Jím oslovené zdroje z amerických bezpečnostních služeb varují, že Rusko se tím může chystat na rozšíření svého vlivu za Černé moře.

Od okupace Krymu v roce 2014, Rusko poslalo na okupované území 30 000 vojáků. Dalších 13 000 plánuje během příštích čtyř let, tvrdí americké zpravodajské služby. Kromě nich má Rusko na Krymu dalších 81 letadel a helikoptér.

Rusko považuje Krym za klíčové území zvláště z hlediska námořní bezpečnosti. Svou černomořskou flotilu posílilo o dalších deset plavidel, které nesou rakety třídy Kalibr. Jedná se o šest ponorek a čtyři válečné lodě. Rusko pracuje na novém typu raket Kalibr, která bude mít větší dosah.

Satelitní snímky pořízené soukromou společnosti Planet Labs v období od ledna 2018 do dubna letošního roku, ukazují, že Rusko na čtyřech lokací rozmístilo pět S-400 a pět S-300 protiletadlových systémů spolu s dalšími leteckými silami. 

New from me: photos, taken between January 2018 and April 2019 by Planet Labs show five S-400 batteries, new fighter jets, improvements to mil installations. US intel officials describe a “a deliberate and systematic buildup of... forces.” @DefenseOne https://t.co/uuYxg8ioZN

— Patrick Tucker (@DefTechPat) 12. června 2019

Podle jednoho zdroje osloveného serverem tyto systémy mají takřka výhradně obranný charakter. Rusko se obává, že by NATO mohlo přistoupit k sebrání okupovaného území prostřednictvím vojenské operace a snaží se tedy vytvořit obranný prostor, do kterého síly aliance nebudou chtít vstoupit.

Dle druhého zdroje z amerických zpravodajských složek však posilování vojenských sil na Krymu svědčí o větších mocenských ambicích Ruska. Podle něj může Rusko zvláště svými vylepšenými raketami typu Kalibr dosáhnout cílů mimo Černé moře, včetně jižní Evropy či Sýrie, aniž by muselo opustit poloostrov.

Jeffrey Lewis, ředitel Programu nešíření jaderných zbraní ve východní Asii z James Martin Center, poukazuje, že je otázkou, zdali tato zřejmě permanentní vojenská investice má pouze obranný charakter nebo je přípravou pro rozšiřování vlivu přes Černé Moře. Jisté dle něj je, že měřítko tohoto rozšíření „je opravdu něco.“

Ukrajinští představitelé osočili Rusko, že na Krymu chystá čtyři zařízení, ve kterých budou skladovány jaderné zbraně. Američtí zpravodajci tuto informace odmítli potvrdit či vyvrátit, uvedli však, že mezinárodní právo to nikterak nezakazuje a že na Krymu se pohybovaly letadla či lodě schopné nést nukleární hlavice. 

Podle Sarah Bidgoodové, ředitelky programu nešíření jaderných zbraní v Eurasii z James Martin Center, posilování vojenských sil na Krymu naznačuje, že „Rusko má zájem o větší kontrolu nad Černým mořem, což mu pak dává možnost promítat svou moc nad rámec jeho bezprostředního okolí.“ Podle analytičky se jedná o velice nebezpečný vývoj, protože NATO bude pod tlakem jeho spojenců v regionu, aby tyto mocenské aktivity Ruska omezilo. 

Podle expertů Rusko kontrolou Černého moře si chce zajistit snadný přístup do Sýrie. Taktéž se tak může snažit vyhnout se důsledku sankcí. Do jeho přístavů na Krymu plují turecké nákladní lodě, aniž by byly sankciovány za obchodování s Ruskem. 

Kontrola nad Černým mořem je též pro Rusko důležitá z hlediska toho, že tím může kontrolovat námořní obchod Ukrajiny a v případě nutnosti jej výrazně omezit. Právě tento aspekt jeho působení v oblasti dělá představitelům NATO značné starosti a jedním z podstatných důvodů, proč USA trvají na silných sankcích.  

Témata:  Rusko Krym Ruská armáda rakety S-400

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy