Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka o křeslo prezidenta USA? Ve hře jsou stovky zájemců

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

První debaty zájemců o demokratickou nominaci na prezidentskou kandidaturu před volbami hlavy Spojených států se zúčastní dvacet uchazečů. Oznámila to Demokratická strana. Diskuze, která se bude konat v Miami, bude kvůli velkému počtu uchazečů rozdělena na dva večery v termínech 26. a 27 června.

O prezidentskou nominaci demokratů se k dnešnímu dni podle webu volební komise uchází 264 lidí. Za hlavní uchazeče ale média považují 24 z nich, neboť již v minulosti zastávali volený úřad, mají dostatečnou podporu tisku a jsou zahrnuti v průzkumech veřejného mínění.

Jasným favoritem je v sondážích bývalý viceprezident Joe Biden, který má v průměru podporu 35 procent dotazovaných. Se ztrátou až 20 procentních bodů následuje Sanders, za kterým další uchazeči rovněž výrazně zaostávají.

Donald Trump doesn’t think it matters if candidates accept damaging intel on their opponent from a foreign government. He’s dead wrong.That’s why I’m signing the Pledge for Election Integrity. I refuse to help those who seek to undermine our democracy. https://t.co/Zw7DKYXc1h pic.twitter.com/3NGezt58hx

— Joe Biden (@JoeBiden) 14. června 2019

Ze 24 takzvaně hlavních uchazečů Demokratická strana vyřadila čtyři z nich, kteří nesplňují podmínky pro účast v debatě. Z dalších desítek vedlejších zájemců stranickým regulím nevyhověl nikdo.

Podmínky spočívají v získání nejméně jednoprocentní podpory ve třech průzkumech veřejného mínění, případně nejméně 65.000 sponzorů, z nichž alespoň 200 bude z minimálně dvaceti států USA. K pozvání do debaty tedy stačí jedna z těchto dvou podmínek.

Obě podmínky splnilo 14 z 24 hlavních uchazečů, jen jednu pak šest zájemců o nominaci a čtyři žádnou. Divákům se tak nepředstaví guvernér Montany Steve Bullock, někdejší aljašský senátor Mike Gravel, starosta floridského Miramaru Wayne Messam a kongresman Seth Moulton.

První debata bude rozdělena na dva večery, každého z nich se zúčastní vždy deset uchazečů. Diskuzní večery se budou konat 26. a 27 června místního času (v noci na 27. a 28. června SELČ) a přenášet je budou televize NBC News, MSNBC a Telemundo. Druhou debatu, která se bude konat v červenci, budou vysílat stanice CNN, CNN International a španělská verze CNN.

Třetí a čtvrtá debata, které se plánují na září a říjen, přinesou zúžení počtu pozvaných uchazečů o prezidentskou nominaci, neboť se podmínky zpřísní. Vyžadovány bude nejméně dvouprocentní podpora v sondážích, případně nejméně 130.000 dárců.

Prezidentské volby v USA budou v listopadu příštího roku, ještě předtím ale demokraté vyberou svého kandidáta ve stranických primárkách. Ty zahájí 3. února stát Iowa a skončí 16. června v metropoli Washingtonu, v červenci pak sjezd demokratů formálně zvolí oficiálního stranického kandidáta do Bílého domu.

Primárky pořádají také republikáni, protože republikánského prezidenta Donalda Trumpa, který usiluje o znovuzvolení, vyzval k souboji o stranickou nominaci někdejší guvernér státu Massachusetts William Weld. Nepředpokládá se ale, že by Weld Trumpovu kandidaturu ohrozil.

Témata:  Joe Biden prezident USA USA Donald Trump Bílý dům USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy