reklama

Klempová velela lodi Iuventa, kterou provozovala německá nezisková organizace Jugend Rettet (JR), a je spolu s devíti dalšími aktivisty podezřelá z napomáhání nelegální migraci. Posádka lodi je obviňována, že brala na palubu migranty přímo z plavidel pašeráků lidí u libyjského pobřeží a přepravovala je pak do Itálie. Aktivisté to ale popírají a uvádějí, že pomáhají lidem v nouzi v mezinárodních vodách.

Iuventa byla zabavena před dvěma lety a obžaloba ještě nebyla podána, nicméně aktivisté se nedávno dozvěděli, že prokuratura chce věc předložit soudu, a připravují se na dlouhou právní bitvu. Advokáti takzvané skupiny Iuventa 10 upozornili, že v případě obžaloby jejich klientům hrozí až 20 let vězení nebo pokuta 15.000 eur (383.100 Kč) za každou osobu, která byla nezákonně dopravena do Itálie.

Náklady na soudní řízení se odhadují na 500.000 eur (asi 12,8 milionu Kč) a aktivisté se chystají prostředky na obhajobu získat pomocí fundraisingu.

Předpokládá se, že Iuventa, bývalé rybářské plavidlo, zachránila 14.000 lidí. Jeho posádka úzce spolupracovala s italským námořním záchranným a koordinačním centrem. Posádka lodi je obviňována, že nabírala migranty přímo z plavidel pašeráků lidí u libyjského pobřeží a prázdné lodě posílala zpět do Libye.

Klempová velela v létě 2017 dvěma misím. Podle jejích zkušeností libyjská pobřežní stráž dělá vše, aby uprchlíky násilím dopravila zpět do Libye. Popsala jednu akci, kdy stráž poškodila uprchlická plavidla a mnoho lidí zůstalo ve vodě. "Italské a francouzské válečné lodě se záchranou nepomohly. Asi 40 lidí se vrátilo zpět do Libye, 40 se utopilo a na naší lodi jsme měli 60 osob, včetně těla dvouletého chlapce, kterého se nám nepodařilo oživit a tělo jsme museli několik dní držet v mrazáku," řekla.

"Evropa nám neposkytla azyl, takže jsme museli několik dní brázdit mezinárodní vody s chlapcem v mrazáku a jeho matkou na palubě," dodala Klempová.