reklama

Ministerstvo vnitra uvedlo, že po celé Francii se demonstrací zúčastnilo na 7000 lidí, z toho 950 v Paříži. Předchozí sobotu bylo žlutých vest po celé zemi v ulicích podle úřadů 10.300, z toho 1100 v metropoli.

Na pořádek v Toulouse dnes dohlíželo na pět stovek policistů, zmobilizovaných i kvůli fotbalovému utkání a přílivu stovek fanoušků rockera Johnnyho Hallydaye k uctění jeho památky v den dnešních nedožitých 76. narozenin.

V Paříži měl průvod, který vyrazil z náměstí Bastilly, zakázáno ubírat se přes třídu Champs-Élysées a okolo požárem poničené katedrály Notre-Dame, poznamenal list Le Parisien na svém webu. Dodal, že údaje o počtech demonstrantů dnes zatím nejsou k dispozici.

Protivládní shromáždění, která se ve Francii konají každou sobotu od loňského listopadu, přilákaly dosud různé počty lidí: na vrcholu protestních akcí se do nich zapojilo přes 300.000 nespokojenců, účast má ale klesající tendenci. Demonstrace začínaly jako výraz nesouhlasu proti plánovanému zdražení pohonných hmot, postupně se ale přidala širší kritika vládní politiky reforem.