Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá SPD jde ke dnu. Vláda Merkelové už dlouho nevydrží?

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Němečtí sociální demokraté (SPD), menší koaliční partner ve vládě kancléřky Angely Merkelové, v průzkumu volebních preferencí dále ztrácejí. Strana by podle nejnovějšího průzkumu agentury Forsa získala ve volbách jen 11 procent hlasů, což je nejméně od roku 1949.

V poslední době se zvyšují pochyby, zda koalice Merkelové přežije do roku 2021, zvláště poté, co před dvěma týdny odstoupila předsedkyně SPD Andrea Nahlesová kvůli ztrátě hlasů ve volbách do Evropského parlamentu a první poválečné porážce v zemských volbách v Brémách.

??#Germany, federal election #poll :⏸️#Grüne : 27 %⏸️#CDU/#CSU : 24 %?#AFD : 13 % (+1)?#SPD : 11 % (-1)?#FDP : 9 % (+1)⏸️#DieLinke : 8 %#Forsa, 14/06/19 pic.twitter.com/floEDXSt72

— World Elects (@ElectsWorld) 15. června 2019

SPD by podle nejnovějšího průzkumu ve volbách skončila na čtvrtém místě, za protiimigrační Alternativou pro Německo (AfD) s 13 procenty hlasů. Nejpopulárnější stranou s 27 procenty hlasů zůstávají Zelení.

Konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Merkelové by získala 24 procent hlasů, což je rekordní minimum, napsala agentura Reuters.

Témata:  Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Konzervativní unie CDU/CSU AfD Angela Merkelová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy