Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protiuprchlická AfD utržila porážku, město nedaleko českých hranic neovládne

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Sebastian Wippel z Alternativy pro Německo (AfD) se nestane prvním zástupcem této protiimigračně zaměřené strany v čele velkého německého města. Agentura DPA s odvoláním na předběžné výsledky napsala, že v dnešních volbách starosty Zhořelce (Görlitz) ho porazil protikandidát Octavian Ursu z konzervativní CDU.

Druhé kolo voleb 51letý Ursu předběžně vyhrál rozdílem více než deseti procentních bodů. Podle DPA získal 55,2 procenta hlasů, zatímco jeho 36letý soupeř jen 44,8 procenta.

Wir haben einen grandiosen Wahlkampf abgeliefert und ich danke jedem einzelnen Unterstützer von ganzem ?!Octavian #Ursu gratuliere ich zur Wahl und hoffe, dass er mit unserer Stadtratsfraktion konstruktiv zusammenarbeitet, um #Görlitz voranzubringen.➡️https://t.co/EHJpqkm0Vq pic.twitter.com/Qv9wxzWUJc

— Sebastian Wippel (@SebastianWippel) 16. června 2019

Wippel přitom 26. května poměrně jasně zvítězil v prvním kole, když ho podpořilo 36,4 procenta hlasujících voličů. Druhému Ursuovi jich dalo svůj hlas 30,3 procenta.

Možnost celkového vítězství Wippela vyvolala znepokojení v řadách odpůrců AfD. Ke kampani proti jeho zvolení starostou saského města se mimo jiné přihlásila řada německých i zahraničních umělců. V otevřeném dopise vyzvali obyvatele Zhořelce, aby kandidátovi AfD hlas nedávali.

Témata:  volby v Německu Německo AfD

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy