reklama

Máme se co učit

Nejde o nějaká metaforická tajemství, konstatuje expert. Poukazuje, že vědecká studie publikovaná nedávno v odborném časopise Geophysical Research Letters tvrdí, že vědci objevili hluboko pod povrchem Měsíce velké množství nečekané hmoty.

Vedoucí výzkumného týmu, planetární geofyzik Peter B. James, při prezentaci objevu na Baylor University vysvětlil, že množství hmoty je obrovské a jedná se o kus kovu pětkrát větší než ostrov Havaj, připomíná Lincoln. Dodává, že hmota se nachází pod pánví South Pole-Aitken, velkým impaktním kráterem na odvrácené straně Měsíce.

"V obecné rovině nám objev tak velkého a nečekaného rozměru na povrchu Měsíce připomíná, že se mám ještě hodně co učit o vzniku Sluneční soustavy," píše fyzik. Podotýká, že kráter South Pole-Aitken je zhruba 2 tisíce kilometrů široký a několik kilometrů hluboký, a přesto není viditelný ze Země.

Nově objevená hmota váží 2 kvintiliony kilogramů - v pozemských podmínkách 4,8 kvintilionů - a leží na 300 kilometrů pod měsíčním povrchem, konstatuje odborník. Vysvětluje, že objev vědci učinili díky kombinaci přesných topografických dat ze sondy Lunar Reconnaissance Orbiter a gravitačních měření sondy GRAIL, ze kterých vyplývá, že pod kráterem je silnější gravitace díky dodatečné hmotě, přičemž samotná váha této hmoty stahuje kráter až o kilometr hlouběji.     

Může to znít jako hollywoodský trhák, ale vědci, kteří objev učinili, nevěří, že jde o mimozemskou loď plnou vojáků, která čeká na vhodný moment, aby zaútočila na Zemi, zdůrazňuje Lincoln. Vysvětluje, že Jamesův tým si spíše myslí, že hmota pochází z dávného dopadu jiného tělesa na měsíční povrch, ke kterému došlo před čtyřmi miliardami let.

Čekají nás další objevy

"Tato hypotéza je naprosto smysluplná," pokračuje fyzik. Připomíná, že mladá Sluneční soustava byla plná objektů od velikosti oblázků po malé planety a má se ostatně za to, že Měsíc vznikl zhruba před 4,5 miliardami let, kdy objekt o velikosti Marsu kolidoval se Zemí, což vyvrhlo mnoho hmoty, která dopadla nejen zpět na naší planetu, ale také vytvořila disk obíhajících úlomků, z nichž se nakonec Měsíc zformoval.

Nejsmysluplnější vysvětlení existence hmoty pod kráterem South Pole-Aitken podle vědců zní, že krátce poté, co se Měsíc po svém vzniku stabilizoval, byl jeho povrch zasažen velkým asteroidem v relativně malé rychlosti a velmi vysokém úhlu, konstatuje odborník. Tato hypotéza podle něj vysvětluje některé dlouhodobě známé rysy měsíční topografie v okolí kráteru a také polohu objevené hmoty vůči jeho středu.  

Tato hypotéza je zřejmě nejpravděpodobnější, ale Jamesův tým nechává prostor i další možnosti, že hmota pochází z pozdější krystalizace hustých oxidů na měsíční kůře, kdy tuhlo měsíční magma, konstatuje Lincoln. Přiznává, že k definitivnímu prokázání původu objevené anomálie bude třeba dodatečný výzkum.

Ačkoliv rozumíme základním rysům, pouze pečlivý výzkum dalších těles z naší planetární rodiny nám umožní poznat potřebné detaily, naznačuje fyzik. Považuje za pravděpodobné, že další zkoumání odhalí jiné pozůstatky dávných vesmírných kolisí.

"A pokud se ukáže, že Hollywood měl pravdu a konečně jsme našli skrytou mimozemskou základnu,dobrovolně se hlásím na misi. NASA...víš, kde mě najdeš," uzavírá pro odlehčení vědec.