reklama

Dětské otroctví

Deník upozorňuje na studii Kathartiny Jonesové z Coventryjské univerzity, podle které kvůli nedostatku financování OSN uprchlíkům v Libanonu hrozí dětské otroctví, prostituce a „sex za přežití".

Jonesová také tvrdí, že mnoho dívek, kterým se podaří opustit manufaktury nebo pole, skončí jako dětské prostitutky; někdy podle ní dokonce nabízí sex společně se svými matkami.

Varuje, že navzdory únorové konferenci v Londýně, na které se západní dárci dohodli, že založí novou iniciativu, která by měla pomoci uprchlíkům v Libanonu, Jordánsku a Turecku získat práci a vzdělání, problém přetrvává. Dohodli se zde také, že 700 tisíc syrských dětí pošlou zpět do školy.

Jak ale deník varuje, 300 tisíc syrských dětí je v Libanonu stále bez přístupu do škol, přičemž většina z nich pracuje v nesnesitelných podmínkách jako dětští otroci.

Sex kvůli přežití

Neziskové organizace a vrchní představitelé OSN se podle deníku shodují, že je to způsobeno nemožností dospělých uprchlíků vstoupit v Libanonu na trh práce.

„Syrští uprchličtí muži stále v Libanonu nemohou pracovat a nebyly ani přislíbeny žádné další finance, které by pomohly proti extrémní chudobě nebo pomohly postavit nové školy. 1,8 milionů syrských uprchlíků tak v Libanonu čelí obrovskému zoufalství. Tito lidé prostě nemohou přežít v zemi, která po nich chce peníze za vše, co konzumují – i vodu," varuje deník.

„Syrské uprchlické ženy jsou nuceny poskytovat sexuální služby výměnou za nájem, jídlo nebo zaměstnání," tvrdí studie. „Pachatelem je často majitel domu, který může dohodu zprostředkovat nebo sám tyto služby přijímat," uvádí dále studie a varuje, že se tyto dohody často týkají i dětí.

Časté je také nucené manželství dětí, které může opět skončit prostitucí. Děti také podle studie mohou být uneseny a zotročeny, nuceny pracovat v některém ze „stovek libanonských ‚super nočních klubů'".

Děti v ohrožení

Další problém podle Jonesové představuje fakt, že ženy, které jsou takto nuceny do prostituce, nemohou v Libanonu najít žádné právní zastání. „Spíše než oběti se na ně bude pohlížet jako na zločince, protože prostituce je v Libanonu nelegální," varuje.

Deník ale tvrdí, že OSN celou situaci podceňuje a odmítá nucenou prostituci uznat jako problém, ačkoliv si je vědomo problému dětské práce.

Zajištění přístupu dospělých k zaměstnání (se slušnými pracovními podmínkami a mzdou) by snížilo tlak, který domácnosti nutí uchylovat se k dětské práci," uvedl mluvčí Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

„Zhoršování psychologických traumat těchto dětí a zážitky spojené s těmito nejhoršími podobami dětské práce mohou způsobit dlouhodobé vývojové a psychologické poškození," dodala Tanya Chapuisatová, předsedkyně organizace UNICEF v Libanonu.