reklama

Podle agentury AFP se jedná o první návštěvu čínského prezidenta v KLDR od roku 2005, kdy do Severní Koreje zavítal Siův předchůdce v úřadu Chu Ťin-tchao. Severokorejský vůdce Kim byl v Číně od začátku loňského roku čtyřikrát.

Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem a obchodním partnerem Severní Koreje. Čínská televize CCTV uvedla, že návštěva se uskuteční v roce, kdy Peking a Pchjongjang slaví 70. výročí navázání diplomatických vztahů.

"Obě strany si vymění názory na situaci na (Korejském) poloostrově a budou usilovat o nový pokrok v politickém řešení" krize na poloostrově, oznámila televize CCTV.

Zpráva o chystané cestě nejvyššího představitele Číny do Severní Koreje přichází v době napjatých vztahů mezi Spojenými státy a KLDR po druhém summitu severokorejského vůdce Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa v únoru ve vietnamské metropoli Hanoji. Tato schůzka zaměřená na jaderné odzbrojení Korejského poloostrova skončila předčasně a bez dohody.

Washington po únorovém setkání obvinil Pchjongjang, že požadoval v podstatě zrušení všech sankcí, které na něj byly uvaleny za jeho jaderné a raketové testy, výměnou za pouhé částečné odzbrojení. KLDR naopak uvedla, že žádala zmírnění sankcí, za což nabízela uzavření veškerých zařízení ve svém hlavním jaderném komplexu v Jongbjonu.