Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Infarkt, nebo vražda? Kolem smrti exprezidenta Mursího se vyrojily spekulace

Muhammad Mursí
Muhammad Mursí
Foto: usa.gov

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí zemřel na následky srdečního infarktu. Podle agentury Reuters o tom informovala egyptská státní televize s odvoláním na lékařské zdroje. Sedmašedesátiletý islamistický politik zkolaboval v pondělí v soudní síni, kde se hájil proti obvinění ze špionáže a spiknutí. Jeho právník oznámil, že byl dnes Mursí pohřben v Káhiře za přítomnosti příbuzných. Organizace Amnesty International vyzvala k transparentnímu vyšetření jeho smrti, kterou Mursího Muslimské bratrstvo označilo za vraždu.

Mursí se podle svého advokáta po přibližně pětiminutovém proslovu u soudu skácel k zemi a zemřel dříve, než jej stihli převézt do nemocnice. Podle zdroje egyptské televize se Mursímu, který byl diabetikem a měl vysoký krevní tlak, dostávalo během procesu péče v soukromé nemocnici v Káhiře. Jeho příznivci naopak tvrdí, že úřady péči o něj zanedbávaly.

Právník Abdal Munaim Abdal Maksúd řekl, že příbuzní byli přítomni modlitbě za Mursího, jež se konala brzo ráno v nemocnici ve věznici Tura, kde v pondělí konstatovali exprezidentovu smrt. Pak bylo tělo pohřbeno v káhirské čtvrti Nasr. Mursího syn Ahmad na facebooku oznámil, že byl otec uložen vedle hrobů dalších představitelů nyní zakázaného Muslimského bratrstva. Dodal, že úřady rodině neumožnily pohřbít Mursího v jeho rodné provincii Šarkíja na severu země.

Na sociálních sítích se rozproudila debata o uspěchaném pohřbu. Poradce Mahmúd Rifaat, který působí na evropském institutu pro mezinárodní vztahy a právo, se domnívá, že způsob pohřbu naprosto odporuje egyptské tradici. "My mrtvé pohřbíváme za denního světla, po polední nebo odpolední modlitbě. Mrtví se pohřbívají tam, kde se narodili. Přinutit Mursího rodinu k pohřbu za přítomnosti pouze dvou synů, ne manželky zesnulého, potvrzuje, že Egypt nemá respekt," sdělil stanici Al-Džazíra. Mursí byl pohřben brzy ráno, ještě za tmy. Bezpečnostní síly nedovolily novinářům dostat se na hřbitov a nedostali se ani do Mursího rodiště.

Podle egyptského tisku se zpráva o Mursího smrti rychle roznesla do egyptských věznic, kde se konaly modlitby za zesnulého. Někteří z vězňů plakali, jako by jim umřel člen rodiny, ti mladší vyjadřovali rozhořčení, ale starší situaci zklidňovali. V Egyptě jsou za mřížemi tisíce členů Muslimského bratrstva.

Příznivci tohoto hnutí dnes uspořádali početná shromáždění v Ankaře a Istanbulu k uctění Mursího památky. Někteří z jeho smrti vinili egyptskou vládu. V centru Ankary se za něj modlilo asi 500 lidí, někteří volali Vrah (egyptský prezident Abdal Fattáh) Sísí, mučedník Mursí. Na symbolický Mursího pohřeb přišlo v Istanbulu několik tisíc lidí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už v pondělí Mursího označil za mučedníka. Vůdcové muslimské komunity v Turecku chtějí dnes uspořádat symbolické pohřby po celé zemi.

Hlavní prokurátor původně uvedl, že lékaři podrobně prozkoumají jeho tělo, aby zjistili příčinu smrti. Mursího skon patrně zvýší mezinárodní tlak na egyptskou vládu, aby zlepšila přístup k lidským právům a zvláště podmínky ve věznicích, kde jsou drženy tisíce islamistů, uvedla Reuters.

Mursí byl zadržován ve zvláštním křídle věznice Tura, kde jsou podle ochránců lidských práv vězni drženi v podmínkách, které jsou na mezinárodní i egyptské poměry hluboce podprůměrné.

Mursího Egypťané zvolili v roce 2012 hlavou státu v prvních demokratických volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Do voleb šel jako kandidát Muslimského bratrstva.

Armáda v čele s tehdejším ministrem obrany Abdal Fattáhem Sísím svrhla Mursího po masivních protestech proti Muslimskému bratrstvu v roce 2013. Sísí byl následně zvolen prezidentem a od té doby tvrdě zakročil proti islamistům a dalším svým odpůrcům.

Ve vězení si Mursí odpykával dvacetiletý trest za podněcování k násilí a zabíjení demonstrantů při protestech z prosince 2012. Za špionáž pro Katar byl také odsouzen na doživotí, což v Egyptě znamená 25 let vězení. Dřívější rozsudek smrti mu byl zrušen, souzen byl ale také v řadě dalších kauz.

Témata:  Muhammad Mursí Egypt Muslimské bratrstvo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy