reklama

Humanitární loď zachránila migranty u libyjského pobřeží. Nezisková organizace tvrdí, že libyjská pobřežní hlídka by nestihla k potápějícímu se člunu včas doplout. Odmítla lidi vysadit zpátky v Libyi, protože ji nepovažuje za bezpečnou. Deset nemocných a dětí z původních 53 běženců na palubě se v sobotu vylodilo na Lampedusu. Italská prokuratura zahájila ve středu vyšetřování proti neznámému pachateli, zda nedošlo k napomáhání nelegální migraci.

"Zachránění migranti by nikdy neměli skončit v Libyi, fakta nasvědčují tomu, že to není bezpečná země," řekla agentuře ANSA komisařka pro lidská práva Rady Evropy Dunja Mijatovičová. Dodala, že postoj italské vlády k záchranným operacím ve Středozemním moři ji znepokojuje.

Italská populistická vláda zavřela hned po nástupu k moci loni v červnu italské přístavy humanitárním lodím a opatření proti nim se neustále zostřuje, a to hlavně přičiněním ministra vnitra Mattea Salviniho, který vede protiimigrační Ligu.

"Logický základ toho, proč se pátrací a záchranné operace trestají, se hledá jen stěží," myslí si Matteo Villa z milánského Institutu pro mezinárodní politiku (ISPI). "Zvláště, když počet příchozích (migrantů) přes moře se tak markantně snížil," dodal.

Podle údajů ministerstva vnitra se do Itálie od počátku roku do 10. června po moři dostalo 2144 běženců, což je o 85 procent méně než za stejné období loňského roku a o 96 procent méně než za stejný čas v roce 2017.

"Je zajímavé, že italská migrační politika je tak odtržená od reality," rozvedl Villa. "Tato politika je zaměřená na dosažení konsenzu (veřejnosti) a prosazuje ji zejména Salviniho Liga. Soustředí na to, co se děje na moři, a nikoli na problémy na pobřeží," uzavřel Villa poukazem na situaci v Libyi.