Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozdělení Československa bylo dobré? Pamatuji si na 90. léta, řekla Čaputová

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová
Foto: Facebook

Česká republika je podle nové slovenské prezidentky Zuzany Čaputové nejbližším partnerem Slovenska. Čaputová, která ve čtvrtek zavítá na oficiální návštěvu Česka, dnes v rozhovoru s ČTK řekla, že ráda dodrží tradici slovenských prezidentů, kteří na svou první cestu jezdí do Česka.

"Je tradicí jet na první zahraniční návštěvu právě do České republiky. Já na tuto tradici velmi ráda navážu. Je to kontinuita, v níž vidím smysl. Protože upřímně, je to nejen o tom, že máme společnou delší historii, ale i o osobních blízkých vztazích mezi obyvateli jednotlivých zemí. Já sama ráda jezdím do Česka například na dovolenou," uvedla Čaputová.

Cestu považuje za příležitost seznámit se s českými představiteli včetně prezidenta Miloše Zemana, který před březnovým rozhodujícím kolem přímé volby hlavy slovenského státu popřál úspěch místopředsedovi Evropské komise Maroši Šefčovičovi, jehož Čaputová porazila. Se Zemanem chce Čaputová hovořit také o zahraničněpolitických tématech.

"Rozdělení (Československa), které se možná neuskutečnilo procesem a způsobem, jaký jsme si mnozí přáli, nakonec vnímám tak, že země jsou si dokonce možná ještě bližší než v období, kdy každá uvažovala, kdo na koho doplácí Tak si ta devadesátá léta pamatuji i já," řekla Čaputová.

Pětačtyřicetiletá právnička, která složila prezidentský slib minulou sobotu, vidí možnosti dalšího prohloubení spolupráce mezi Českem a Slovenskem v oblasti infrastrukturních projektů nebo turistiky.

Prezidentka by uvítala, kdyby Česko a Slovensko letos společně oslavily 30. výročí takzvané sametové revoluce, která v někdejším Československu vedla k pádu komunistického režimu.

"Předpokládám, že ze slovenské strany bude zájem oslavit toto výročí společně vzhledem k tomu, že jsou to události, které se týkaly obou národů a jedné země, jíž jsme byli součástí," poznamenala Čaputová.

Slovensko a Česko si loni sérií společných akcí připomněly 100. výročí vzniku Československa.

Čaputová dosud ve vrcholné politice na Slovensku nepůsobila, za nevýhodu to ale nepovažuje. "Být politikem je specifická zkušenost, kterou nemám. Zároveň možná i díky tomu nemám určitě zátěže, určité stereotypy a určitou špatnou nebo konfliktní minulost s některými konkrétními osobami," řekla. Dodala, že v politickém prostoru ale působila, byť nikoli v roli političky. "Protože to, čemu jsem se věnovala jako advokátka, byla v podstatě politická témata. Analyzovali jsme orgány veřejné moci, dělali jsme legislativní práci. V jednotlivých kauzách a sporech jsem zastupovala lidi proti státu," dodala.

Čaputová, která je rozvedená a vychovává dvě dcery, řekla, že má ráda knihy zejména z oblasti psychologie a filozofie, dále přírodu a plavání. Zda ji její záliby budou v prezidentské funkci charakterizovat tak, jako byl například slovenský premiér Mikuláš Dzurinda vnímán jako maratonec a slovenský prezident Rudolf Schuster jako cestovatel a fotograf. "To ukáže až čas," dodala.

V rozhovoru se Čaputová také zmínila o tom, jak se dá skloubit výkon funkce s rodinným životem. "Je to samozřejmě výzva jako pro každého zaměstnaného člověka, který chce svoji práci vykonávat velmi zodpovědně," řekla.

Témata:  Zuzana Čaputová Slovensko Česká republika Československo

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy