Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do KLDR přijel čínský prezident. Jednal s Kimem, obsah schůzky je tajný

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes přiletěl na dvoudenní návštěvu Severní Koreje. Při schůzce se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem vyjádřil naději, že Severní Korea a Spojené státy budou pokračovat v započatých rozhovorech. Jde o první cestu nejvyššího představitele Číny do KLDR po 14 letech.

Americký prezident Donald Trump se poprvé setkal se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem minulý rok v červnu v Singapuru. Oba státníci tehdy slíbili, že budou pracovat na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Po neúspěšném únorovém summitu USA-KLDR v Hanoji ale diplomatická jednání mezi Washingtonem a Pchjongjangem uvázla na mrtvém bodě.

Při dnešní schůzce s Kimem čínský prezident Si Ťin-pching prohlásil, že změny na mezinárodní scéně přátelstvím mezi Čínou a Severní Koreou neotřesou. Zdůraznil rovněž, že Peking chce hrát konstruktivní roli při denuklearizaci Korejského poloostrova.

#Pyongyang gets ready for #XiJinping’s visit today. Chinese flags ?? appeared overnight. Crowds gathering by the roadsides. Xi’s first State Visit to #NorthKorea pic.twitter.com/lDAKWVWEta

— Colin Crooks (@ColinCrooks1) 19. června 2019

Kim podle japonské agentury Kjódó vyjádřil při rozhovoru s čínským prezidentem zklamání ohledně amerického postoje. Spojené státy požadují, aby se Severní Korea nejprve zcela vzdala vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat mezinárodní sankce uvalené na KLDR. Pchjongjang požaduje postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu.

Návštěva čínského prezidenta se koná v roce, kdy Peking a Pchjongjang slaví 70. výročí navázání diplomatických vztahů. Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem a obchodním partnerem Severokorejců, ačkoli v posledních letech se vztahy obou zemí zhoršily vzhledem k rozhořčení Pekingu nad raketovými a jadernými testy Severní Koreje a k čínské podpoře mezinárodních sankcí uvalovaných za zbrojní zkoušky na KLDR.

Pro Sia je to první návštěva Severní Koreje ve funkci prezidenta; se severokorejským vůdcem Kimem se ale schází již popáté. Podle státní tiskové agentury Nová Čína dělá Siovi doprovod jeho manželka Pcheng Li-jüan, ministr zahraničí Wang I a několik dalších představitelů Komunistické strany Číny.

Návštěva v Severní Koreji přichází týden před summitem skupiny G20 v Japonsku, kde se čínský prezident pravděpodobně sejde k bilaterálnímu jednání s šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem. Čína a Spojené státy v současné době vedou obchodní válku a podle analytiků by Si Ťin-pching mohl summitu s Kimem využít k tomu, aby Trumpovi připomněl vliv, který má Peking na Pchjongjang.

Severokorejský list Rodong sinmun ve středu otiskl na první straně článek čínského prezidenta, v němž Si Ťin-pching chválí KLDR, že postupuje "správným směrem", když se snaží vyřešit otázky Korejského poloostrova politickou cestou.

Témata:  Si Ťin-pching 1 Severní Korea Čína Kim Čong-un

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy