Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínský prezident domluvil Kimovi? Jednání v KLDR přinesla průlom

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Čínský prezident Si Ťin-pching a severokorejský vůdce Kim Čong-un se na jednání v Pchjongjangu shodli na nutnosti upevňovat vztahy mezi oběma zeměmi, což podle nich prospěje míru v regionu. Čínský prezident rovněž podpořil Kimovu snahu o hospodářský rozvoj země a vyjádřil naději, že Severní Korea a Spojené státy budou pokračovat v rozhovorech o jaderném odzbrojení KLDR. Kim si ale postěžoval, že Spojené státy nejsou na rozdíl od Severní Koreje ochotny přistoupit na jakýkoli kompromis. Dnes čínský prezident dvoudenní návštěvu sousední země ukončil.

Si Ťin-pching je první čínský prezident, který KLDR od roku 2005 navštívil. Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem a obchodním partnerem Severokorejců, v posledních letech se vztahy obou zemí zhoršily vzhledem k rozhořčení Pekingu nad raketovými a jadernými testy Severní Koreje a vzhledem k čínské podpoře mezinárodních sankcí uvalovaných za zbrojní zkoušky na KLDR.

Podle oficiální severokorejské tiskové agentury KCNA vůdce Kim označil návštěvu čínského prezidenta za "významnou příležitost ke zdůraznění neochvějného přátelství mezi oběma zeměmi".

"Čínský prezident Si Ťin-pching a severokorejský vůdce Kim Čong-un se shodli, že prohlubování vzájemných vztahů je v době závažných a složitých změn na mezinárodní scéně prospěšné pro obě země, stejně jako pro mír, stabilitu a rozvoj regionu", napsala KCNA.

Chinese President #Xijinping said Beijing is willing to join Pyongyang in opening up a bright future for bilateral ties, and lasting peace and common prosperity in the region at a welcome banquet held by #KimJongUn on Thursday pic.twitter.com/6F0iqanJ7t

— People's Daily, China (@PDChina) 20. června 2019

Severní Korea je pod tlakem sankcí OSN kvůli svému jadernému a raketovému programu. Rozhovory mezi KLDR a USA o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova výměnou za zrušení sankcí stagnují od neúspěšného únorového summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una v Hanoji.

Kim si při rozhovoru s čínským prezidentem ve čtvrtek postěžoval na neochotu Washingtonu vyjít Pchjongjangu jakkoli vstříc. Spojené státy požadují, aby se Severní Korea nejprve zcela vzdala vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce. Pchjongjang požaduje postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu.

"V uplynulém roce Severní Korea přijala mnoho pozitivních opatření, aby předešla stupňování napětí na Korejském poloostrově. Od druhé strany se jí ale nedostalo patřičné odezvy," řekl podle čínské veřejnoprávní televize CCTV Kim ve čtvrtek čínskému prezidentovi.

Podle Si Ťin-pchinga se ale Peking a Pchjongjang shodly, že politické urovnání jaderné otázky na Korejském poloostrově je "nevyhnutelné" a že je zapotřebí vytrvat v mírových rozhovorech.

Podle očekávání byla tématem jednání také ekonomika Severní Koreje, kde mnoho lidí stále nemá na základní živobytí a je ohroženo hladomorem. Čínský prezident ocenil severokorejského vůdce Kim Čong-una, který zahájil hospodářské reformy a umožnil podle něj rozvoj ekonomiky a zlepšení životní úrovně obyvatelstva.

Témata:  Si Ťin-pching 1 Severní Korea Čína

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy