Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aerolinky zastavily přelety nad Íránem. Mohlo by dojít ke katastrofě, varuje FAA

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Federální úřad pro leteckou dopravu v USA (FAA) vydal zákaz přeletů civilních letadel nad Hormuzským průlivem a Ománským zálivem. Úřad reaguje na napětí mezi USA a Íránem, které se ve čtvrtek vystupňovalo sestřelením amerického bezpilotního letadla. Zatímco Írán tvrdí, že bylo v jeho vzdušném prostoru, USA trvají na tom, že stroj byl v prostoru mezinárodním. Podle tisku v noci na dnešek Donald Trump v poslední chvíli odvolal úder na íránské cíle, který předtím schválil. Zatím není jasné, zda americký prezident změnil názor, zda byla operace zrušena z logistických důvodů či zda hrozba vojenské akce trvá. Kromě amerických leteckých společností omezují lety nad Íránem i další aerolinky.

Zatím není jasné, zda Trump změnil názor, zda byla operace zrušena z logistických důvodů, anebo zda hrozba vojenského úderu trvá. Kromě amerických leteckých společností omezují lety nad Íránem i další aerolinky. Český Úřad pro civilní letectví situaci kolem pozastavení letů na Blízkém východě sleduje a vyčkává na další postup, který případně chystá Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA). Mluvčí tuzemského leteckého úřadu Vítězslav Hezký upozornil, že evropští dopravci mohou také sami přijmout určitá opatření směřující k omezení jejich provozu.

Americká společnost United Airlines zrušila lety z Newarku do indického města Bombaj, jejichž trasa vede íránským vzdušným prostorem.

Mluvčí skupiny Air France-KLM sdělil, že letadla KLM se budou vyhýbat trasám nad částí Íránu a že jde o preventivní opatření. Podle nnizozemské stanice NOS se společnost KLM rozhodla změnit trasy v závislosti na rozhodnutí úřadu FAA. Air France nad danou oblastí nelétá. Firma uvedla, že je v kontaktu s francouzskými a evropskými úřady pro civilní letectví a že sleduje rizika.

#FAA issued #NOTAM warning pilots that flights are not permitted in the overwater area of the Tehran Flight Information Region until further notice, due to heightened military activities and increased political tensions. https://t.co/BQ2GOeFSEn pic.twitter.com/4t1OWEzkYZ

— The FAA (@FAANews) 21. června 2019

Německá Lufthansa oznámila, že její letadla přestala létat nad částí íránského území. Její mluvčí řekl, že letadla nepoužívají trasu nad Hormuzským průlivem od 20. června, ale že Lufthansa dál zajišťuje spojení s Teheránem.

Australská společnost Qantas sdělila, že její stroje zajišťující spojení na Blízkém východě se budou vyhýbat přeletům Hormuzského průlivu a Ománského zálivu. Znamená to úpravu trasy linek mezi Austrálií a Londýnem.

Společnost British Airways se rozhodla řídit doporučením FAA a bude se íránskému prostoru vyhýbat. Spoje budou zajištěny náhradními trasami.

Také aerolinky Emirates Airlines se rozhodly přesměrovat lety, aby se vyhnuly místům možnému konfliktu v Perském zálivu, oznámila mluvčí společnosti sídlící v Dubaji. "Přesměrování ovlivní časy některých odletů a příletů minimálně...Pečlivě monitorujeme současný vývoj ... a provedeme další operativní změny, pokud to bude zapotřebí," uvedla mluvčí.

Rovněž společnost Malaysia Airlines nebude používat trasu nad Íránem, která sloužila linkám z Kuala Lumpuru do Londýna, Džiddy a Medíny.

Mluvčí Norwegian Air řekl, že dnes nad oblastí žádné letadlo této společnosti nemá podle letového řádu přelétávat a že v případě potřeby budou lety odkloněny. Ani švédská SAS trasu nad Perským zálivem nepoužívá, avšak situaci sleduje. Singapore Airline podle svého mluvčího pro své lety zvolila o trochu delší trasu, aby se oblasti vyhnula. Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů má připraven záložní plán a o jeho použití rozhodne podle prostudování doporučení FAA.

Americký úřad FAA ve svém rozhodnutí uvádí, že ve chvíli sestřelení amerického dronu, který může létat ve výšce až 18 kilometrů, bylo nejbližší civilní letadlo ve vzdálenosti zhruba 80 kilometrů. "Ve chvíli sestřelení bylo v té oblasti mnoho civilních letadel," uvádí FAA. Úřad je znepokojen napětím a vojenskou aktivitou v blízkosti civilních linek a také ochotou Íránu použít střely dlouhého doletu v mezinárodním vzdušném prostoru bez varování, stojí dále ve zprávě úřadu.

Agentury připomínají sestřelení letu společnosti Malaysia Airlines před pěti lety nad Ukrajinou, kdy zahynulo všech 298 lidí na palubě.

Rozhodnutí FAA se netýká leteckých společností mimo USA, avšak podle CNN budou situaci sledovat i jiné státy. Mluvčí společnosti United Airlines oznámil, že lidé, kteří měli letenky z Bombaje do Newarku, si budou moci zamluvit náhradní let.

Témata:  letectví a letadla Írán USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.