Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko ví, co se stalo s letem MH17. Z USA zní tvrdá slova o hromadné vraždě

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Zde na úlomcích letadala jsou vidět dirky po střepinách raketového systémmu BUK.
Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Zde na úlomcích letadala jsou vidět dirky po střepinách raketového systémmu BUK.
Foto: Dutch Safety Board

V Kremlu Vladimira Putina je záměrné, metodické a ostudné lhaní univerzální odpovědí na obvinění Ruska z jakýchkoliv provinění, deklaruje editorial serveru New York Times. Vlivný deník připomíná, že podle tvrzení Moskvy se Rusko nevměšovalo do amerických prezidentských voleb, systematický doping ruských olympioniků je zlovolným zahraničním výmyslem, muži, kteří vraždili nervovým jedem novičokem v britském Salisbury, pouze obdivovali tamní katedrálu a Rusko nemá co do činění se separatisty na východě Ukrajiny.

Tradiční ohýbání reality

Ohýbání reality tak, aby seděla politickému manévrování, má v Kremlu dlouhou tradici a tato praxe naneštěstí získává na popularitě i v Bílém domě a mezi dalšími autoritáři světa, kritizuje newyorský server. Dodává, že díky tomu je důležité, aby instituce oddané vládě práva, faktům a primátu pravdy rezolutně odpověděly.

Z toho důvodu označuje prestižní deník za velmi důležité středeční obvinění tří Rusů a jednoho Ukrajince mezinárodním tribunálem kvůli sestřelení letu MH17, které si před pěti lety vyžádalo 289 životů, ačkoliv Rusko odmítá obžalované vydat či uznat jejich odpovědnost.

I kdyby na lavicích žádní obžalovaní nezasedli, ruské lži budou nadále přítomné, očekává renomovaný deník. Deklaruje, že ruský podíl na události je dlouho znám a již den poté, co byl 17. července 2014 nad válečnou zónou na východě Ukrajiny let MH17 sestřelen, vláda USA dospěla z dostupných důkazů k závěru, že letadlo poslala k zemi raketa země-vzduch ruské výroby odpálená z území ovládaného povstalci.

"Američtí představitelé prohlásili, že věří, že raketová baterie byla s největší pravděpodobností poskytnuta Ruskem proruským separatistům," pokračuje editorial. Dodává, že následná zjištění Společného vyšetřovacího týmu z Ukrajiny a čtyř dalších zemí - Nizozemska, Malajsie, Belgie a Austrálie, jejichž občané při katastrofě zemřeli - a soukromých agentur, jako je investigativní skupina Bellingcat, pečlivě zdokumentovala, jak byla raketa Buk patřící aktivní jednotce ruské armády převezen na Ukrajinu a odpálena na malajsijské dopravní letadlo.

Proruští separatisté tehdy útočili na ukrajinská vojenská letadla pohybující se ve výškách jen o málo menších než komerční linky, připomíná americký server. Konstatuje, že středeční obvinění jde nad rámec proklamací a se zločinem spojuje konkrétní osoby.

Agenti Kremlu spáchali hromadnou vraždu

"Zničení MH17 nebylo vedlejším dopadem jakéhosi odporného konfliktu, deklaroval Fred Westerbeke, hlavní nizozemský žalobce, ale vraždou spáchanou muži jednajícími na příkaz Moskvy v zástupné válce s Ukrajinou," píše New York Times. Podotýká, že pachatelé budou souzeni - ať už v přítomnosti či nepřítomnosti - 9. března 2020 v Nizozemsku, protože 193 obětí tvoří právě Holanďané.

Čtyři muži, na které byl vydán mezinárodní zatykač, figurovali v předchozích zprávách, včetně telefonních odposlechů, v nichž hovořili o pohybu raketové baterie a odpalu střely, připomíná renomovaný deník. Doplňuje, že jeden z nich, Igor Girkin, sloužil jako agent ruské FSB, dva další, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov, sloužili v ruské vojenské rozvědce GRU a čtvrtý, Ukrajinec Leonid Charčenko, vedl povstaleckou proruskou skupinu v Doněcku.  

Obvinění podle vyšetřovatelů sami raketu nevystřelili, ale tvoří řetěz, který přímo spojuje samozvanou Doněckou lidovou republiku s Ruskem, nesou odpovědnost za transport rakety na východní Ukrajinu, a tak můžou být souzeni za vraždu 298 lidí, stejně jako samotná Moskva, konstatuje prestižní server.

"Nyní máme důkaz, že Rusko se podílelo na této tragédii, na tomto zločinu. Den po 17. červenci byli v pozici, aby nám řekli, co se přesně stalo. Věděli to. Na východě Ukrajiny byl použit Buk a oni to věděli. Tuto informaci nám nedali," cituje editorial žalobce Westerbekeho. Dodává, že Moskva pochopitelně vše popírá, nadále se prezentuje jako oběť západních intrik a věří, že západní státy budou nějakou chvíli křičet, ale pak se vrátí k obchodu s Ruskem.

To se podle newyorského deníku nesmí stát, jelikož nyní není Moskva viněna z nějakých špinavých politických praktik, ale z hromadné vraždy spáchané agenty Kremlu ve špinavé válce. Veřejný soud je způsob, jak se spravedlivé společnosti vypořádávají s těmi, kteří poruší zákon, a tento je reakcí na zločiny a lži Moskvy, tudíž by jej měla plně podpořit veřejnost všech právních států světa, nabádá americký server.  

Témata:  sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy