Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA rozpoutaly kyberválku. Počet útoků na Írán jde do desítek milionů

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kybernetické útoky Spojených států na Írán nejsou úspěšné. Na twitteru to dnes podle agentury Reuters uvedl íránský ministr pro telekomunikace Mohammed Džavád Azarí Džahromí. Americká média o víkendu informovala, že USA v reakci na sestřelení svého dronu kyberútokem ochromily počítačové systémy íránských revolučních gard.

"Zkouší to usilovně, ale úspěšný útok nepodnikli," napsal Džahromí. Dodal, že jeho země čelí "kyberterorismu" už velmi dlouho a jen loni íránský obranný systém překazil 33 milionů počítačových útoků.

رسانه‌ها از صحت حمله سایبری ادعایی به ایران پرسیدند. باید بگویم که مدتهاست ما با تروریسم سایبری -مثل استاکس‌نت- و یکجانبه‌گرایی-مثل تحریمها- مواجهیم. نه یک حمله، بلکه در سال گذشته ۳۳میلیون حمله را با سپر دژفا خنثی کردیم. حمله موفقی از آنها صورت نگرفته، هرچند تلاشهای زیادی می‌کنند

— MJ Azari Jahromi (@azarijahromi) 24. června 2019

Podle amerických médií měl ale americký útok za následek ochromení počítačových systémů, jejichž prostřednictvím íránské revoluční gardy kontrolují zařízení na odpalování raket a řízených střel.

Američané tak údajně reagovali na sestřelení jejich bezpilotního letounu, které připisují právě revolučním gardám.

Témata:  Írán USA EuroZprávy.cz hackeři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy