Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán zuří kvůli novým sankcím. Bílý dům je retardovaný, hromuje Ruhání

Hasan Rúhání
Hasan Rúhání
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Íránský prezident Hasan Rúhání dnes nové americké sankce proti Íránu nazval znakem zoufalství a Bílý dům označil za mentálně retardovaný. Informovala o tom agentura Reuters. Americký prezident Donald Trump v pondělí oznámil zavedení dalších protiíránských sankcí, které se týkají také íránského nejvyššího duchovního ajatolláha Alího Chameneího.

V projevu, který živě odvysílala íránská televize, Rúhání řekl, že sankce proti íránskému nejvyššímu duchovnímu selžou, jelikož nemá žádná aktiva v zahraničí. Zároveň Rúhání označil nejnovější americké sankce proti Íránu za znak zoufalství.

"Činy Bílého domu znamenají, že je mentálně retardovaný," řekl íránský prezident. "Strategická trpělivost Íránu neznamená, že máme strach," doplnil.

Vztahy mezi USA a Íránem jsou na bodu mrazu od minulého roku, kdy Trump oznámil odstoupení Spojených států od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Uvalil zároveň na islámskou republiku nové sankce.

Nejnovější sankce oznámily USA v reakci na nedávné sestřelení amerického bezpilotního letounu nad Hormuzským průlivem. Teherán tvrdí, že stroj sestřelil poté, co pronikl do íránského vzdušného prostoru, což Washington popírá a trvá na tom, že incident se stal nad mezinárodními vodami.

Témata:  Hasan Rúhání Írán USA

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy