Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci uvázli u Itálie. Salvini odmítá ustoupit, odpálkoval i turínského biskupa

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Čtyři desítky neziskových organizací z celé Evropy se připojily k apelu na italskou vládu, aby nechala v některém ze svých přístavů vylodit 42 migrantů zachráněných na moři u Libye. Informovala o tom dnes agentura APA. Migranti jsou už 12 dní na palubě lodi, kterou provozuje německá nezisková organizace Sea-Watch. Itálie plavidlu nepovolila zakotvit, německá organizace se už proto obrátila i na Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku.

Dopis neziskových organizací italskému premiérovi Giuseppemu Contemu podepsali například zástupci organizací Amnesty International, Oxfam, Save the Children nebo Lékaři bez hranic. Vládu vyzývají, aby ctila lidská práva a uznala, že jejich dodržování je důležitější než politické ohledy.

Plavidlo Sea-Watch 3 už téměř dva týdny křižuje mezinárodní vody u italského ostrova Lampedusa a hledá bezpečný přístav. Pokud by vplulo do italských výsostných vod, hrozí kapitánce lodi na základě nového italského zákona o bezpečnosti pokuta až 50.000 eur (1,28 milionu korun). Z lodi se dostalo na pevninu jen deset dětí, které trpěly zdravotními problémy.

Německá kapitánka Carola Racketeová přes hrozbu sankcí zvažuje, že u italských břehů zakotví i bez povolení. Situace na palubě je podle ní už neudržitelná. "Vím, že mi hrozí pokuta a vyšetřování. Jsem ale zodpovědná za 42 lidí, které jsem zachránila na moři a kteří už tuto situaci nezvládají. Jejich životy jsou důležitější než jakákoli politická hra a než jakákoli žaloba na mě," řekla Racketeová v rozhovoru, který dnes otiskl deník La Repubblica. Kapitánka prý čeká jen na rozhodnutí štrasburského soudu, které má padnout zřejmě dnes odpoledne.

Seven days ago Hermann addressed the Europeans to call on their solidarity. So far the situation worsened for the 42 people still stuck on the #SeaWatch 3. Having escaped the Libyan torture prisons, the EU deprives them of their basic human rights for 12 days now. pic.twitter.com/8qDZjQYbJk

— Sea-Watch International (@seawatch_intl) 24. června 2019

Italská vláda po svém nástupu k moci loni v červnu začala s přísnými protiimigračními opatřeními, aby snížila masovou vlnu migrace, s níž se Itálie v posledních letech potýkala. Mimo jiné, stejně jako Malta, začala své přístavy zavírat lodím zahraničních nevládních organizací.

V pondělí oznámil turínský biskup Cesare Nosiglia, že jeho diecéze je ochotná se o migranty postarat, a požádal ministra vnitra Mattea Salviniho, aby je do země vpustil. Ten poté na facebooku napsal, že "přístavy zůstanou uzavřené pro všechny, kdo porušují zákony" a biskupovi doporučil, aby své úsilí zaměřil spíše na Italy v nouzi. Před týdnem se také nabídlo asi 50 německých měst a obcí, že migranty z lodě přijmou.

Organizace Sea-Watch se kvůli situaci na své lodi obrátila i na Evropský soud pro lidská práva a požádala, aby ve zrychleném řízení vydal předběžné opatření, jež by Itálii donutilo nechat migranty vylodit. Podobný případ řešil evropský soud letos v lednu, kdy žádost organizace Sea Watch o vylodění 47 afrických migrantů zamítl. Soud ale tehdy vyzval Itálii, aby běžencům na lodi poskytla co nejrychleji lékařskou a další základní pomoc.

Loď Sea-Watch 3 řešila problém s vyloděním migrantů mimo jiné v květnu, kdy smělo 47 lidí na italskou pevninu vstoupit až po zásahu prokuratury. V lednu strávilo téměř 50 migrantů na palubě skoro dva týdny, než se podařilo vyjednat, že si je rozdělí Itálie a dalších šest evropských zemí.

Témata:  uprchlíci Itálie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy