reklama

"Podle úředních údajů se Darth Viktorovič Vader narodil 4. října 1987 v Kyjevě, je to ukrajinský občan. Během posledních pěti let žil na území Ukrajiny, hlavně v Kyjevu.

Nikdy nebyl trestán. Je ředitelem společnosti Temná strana síly, člen politické strany Blok Dartha Vadera, za kterou kandiduje," napsal deník na své internetové stránce.

Není to poprvé, co se vesmírní padouši a hrdinové pokoušejí ovládnout Oděsu. Volební komise v přístavním městě na jihu Ukrajiny před místními volbami v roce 2015 zaregistrovala 44 kandidátů jménem Darth Vader a také jednoho mistra Yodu, všichni se snažili uspět za Blok Dartha Vadera. "Na naší kandidátce nejsou kvóty. Mezi kandidáty máme jen jednu ženu, Darth Alexandrovnu Vader," uvedla tehdy mluvčí bloku.

O rok dříve v parlamentních volbách kandidovalo - vesměs za Internetovou stranu Ukrajiny - 16 Darthů Vaderů, ale žádný se nakonec neprosadil. Jednomu z nich volební komise ani nevydala hlasovací lístek, protože odmítal sejmout helmu a ukázat tvář.

V prezidentských volbách zkoušela Internetová strana zaregistrovat svého kandidáta, který sliboval "zvýšit platy na vesmírnou úroveň" v rámci programu "bezedný rozpočet", přenést havarovanou jadernou elektrárnu v Černobylu o 60 kilometrů dál od Kyjeva a uzákonit sithský jazyk jako druhou úřední řeč. Ale ústřední volební komise tuto kandidaturu zamítla pro formální vady.

V Oděse se první kandidát jménem Darth Vader objevil na podzim 2011 a v duelu o křeslo starosty skončil pátý se skoro čtyřmi procenty hlasů. O tři roky později v Kyjevě Darth Vader dostal dvě procenta, což ovšem na výhru nad šampionem v boxu Vitalijem Kličkem nestačilo.