Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákulisní rozhovory mezi USA a KLDR. Bude třetí summit Trumpa s Kimem?

Donald Trump a Kim Čong-un
Donald Trump a Kim Čong-un
Foto: Reprofoto YouTube

Spojené státy vedou zákulisní hovory se Severní Koreou ohledně uspořádání třetího summitu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Médiím to dnes sdělil jihokorejský prezident Mun Če-in. Obě země jsou podle jeho vyjádření srozuměny s pozicí druhé strany po neúspěšném únorovém summitu v Hanoji. Spojené státy na KLDR naléhají, aby se setkání uskutečnilo v co nejbližším termínu.

Mun Če-in ve vyjádření pro zahraniční novináře uvedl, že ačkoliv obě země nevedou oficiální dialog, nelze říci, že by jednání byla na mrtvém bodě. "Obě země jsou zapojeny do dialogu ohledně třetího summitu," napsal jihokorejský prezident.

Trump s Kim Čong-unem se spolu sešli naposledy v únoru v Hanoji, setkání však skončilo předčasně a bez dohody. V poslední době si však oba politici navzájem poslali osobní dopisy. Trump ten Kimův označil za "nádherný", Kim zase Trumpův za "skvělý".

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo nedávno vyjádřil naději, že dopis, který Trump poslal severokorejskému diktátorovi, povede k obnovení rozhovorů.

Mun je podle agentury Reuters zastánce úsilí o ukončení konfrontace na Korejském poloostrově. Již dříve přislíbil, že bude vystupovat jako prostředník při jednání mezi Spojenými státy a KLDR a bude se snažit přimět severokorejský režim, aby se vzdal svých jaderných zbraní výměnou za uvolnění amerických sankcí a zisk bezpečnostních záruk.

Témata:  Donald Trump Severní Korea USA Kim Čong-un

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.