Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět se dobrovolně vystavuje zničení, destruktivní zbraně se omezovat nebudou

NATO
NATO
Foto: NATO

Severoatlantická aliance se musí připravit na svět bez dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Před začátkem jednání ministrů obrany členských zemí NATO to dnes řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Zároveň odmítl vyloučit, že by NATO mohlo přizpůsobit svůj obranný štít tak, aby chránil Evropu před hrozbou vyplývající z nového ruského raketového systému.

"NATO má na výběr z velké řady možných opatření," uvedl Stoltenberg na dotaz, jak bude aliance reagovat na konec smlouvy INF, kterou Moskva a Washington podepsaly v roce 1987 a jejíž vypovězení s půlroční lhůtou oznámily USA letos v únoru. Stoltenberg už dříve uvedl, že alianční země doufají, že Moskva do začátku srpna začne smlouvu dodržovat.

Podle agentury AP odmítl Stoltenberg vyloučit, že by jednou z reakcí na konec smlouvy INF mohlo být i přizpůsobení obranného štítu tak, aby Evropu chránil před ruskými střelami systému označovaného na Západě SSC-8 a v Rusku Novator 9M729. "Stále se soustředíme na to, abychom Rusko přiměli k dodržování smlouvy," řekl Stoltenberg.

V Bruselu dnes začalo dvoudenní jednání 29 členských zemí NATO. Českou republiku reprezentuje náměstek ministra obrany Jakub Landovský.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg rakety

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy