reklama

Švýcarská pobočka firmy v roce 2014 dodala damašské farmaceutické firmě 5120 kilogramů isopropanolu a 280 kilogramů diethylaminu. Tyto sloučeniny se využívají především ve farmaceutickém průmyslu, mohou být ale použity i při výrobě nervových plynů VX, sarin a tabun.

Podle SZ je německým úřadům známo, že se Sýrie dlouhodobě snaží pokoutně obstarat látky k výrobě chemických zbraní.

Společnost Brenntag potvrdila, že látky do Sýrie skutečně vyvezla přes svou dceřinou firmu ve Švýcarsku. Odmítla však, že by tím jakkoli obcházela nařízení o zákazu vývozu zboží dvojího užití. Podle firmy byla dodávka "v souladu se švýcarskými zákony", neboť ji odsouhlasily švýcarské úřady, které se řídí jinými pravidly než země unie. "Brenntag neobešel exportní omezení EU," uvádí se v prohlášení společnosti, podle něhož se z látek měla vyrábět analgetika.

V reakci na zveřejnění zprávy akcie firmy spadly o šest procent.

V roce 2016 Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dokončila likvidaci 1180 tun otravných látek, které Asadův režim odevzdal po dohodě s mezinárodním společenstvím z roku 2013. Od té doby však byly ze syrského válčiště hlášeny nové útoky bojovým plynem, při nichž zahynuly desítky lidí.

V březnu komise OSN konstatovala, že vojska syrského prezidenta Bašára Asada stála za 32 ze 37 chemickými útoky v období 2013 až 2019, při nichž byly použity plyny chlorin a sarin.

Podle agentury Reuters podaly na Brenntag tři nevládní organizace v souvislosti s dodávkami chemikálií trestní oznámení německému státnímu zastupitelství. To dosud nerozhodlo, zda zahájí vyšetřování.

Brenntag bývá označován za globálního lídra na trhu v oblasti distribuce chemikálií. Působí v 76 zemích světa a má více než 16.600 zaměstnanců. Sílem firmy je porúrský Essen.