reklama

Souběžně se má konat protestní pochod nazvaný Queer Liberation March, na němž je očekáváno 10.000 účastníků. Podle jeho organizátorů se hlavní pochod WorldPride už příliš vzdálil původní podobě vzpurné akce oslavující odpor a osvobození. Pochod je prý spoután komerčními zájmy a ochraňují ho policisté, kteří v minulosti proti gayům a lesbám brutálně zasahovali. Protestní pochod má skončit mítinkem v Central Parku.

Hlavní pochod WorldPride, který ukončí shromáždění na Times Square, sponzorují velké firmy jako T-Mobile, MasterCard nebo Delta Air Lines. Pochod má 677 bloků, z nichž každý se musel předem zaregistrovat a pečlivě se po měsíce připravoval.

Účastníky pochodu budou od diváků v ulicích oddělovat policejní zábrany. Podle organizátorů hlavního pochodu je akce tak velká, že už se bez policejní ochrany nemůže obejít. Pochod má mnohamilionový rozpočet.

Protestního pochodu Queer Liberation March se naproti tomu může zúčastnit každý. Podobná protestní akce se konala už v roce 1994, kdy se vedle tehdy už tradičního pochodu New York City Pride konal alternativní průvod. Důvodem byl nesouhlas s tím, že organizátoři oficiálního pochodu údajně podcenili naléhavost problémů s AIDS.