reklama

Příbuzní australského studenta dnes uvedli, že o studentovi Aleku Sigleym nemají již několik dní žádné zprávy. "Nebyl v elektronickém kontaktu s přáteli či rodinou od úterního rána australského času (v noci na úterý SELČ), což u něj není obvyklé," řekla mluvčí rodiny Lesley Parkerová, podle níž rodina zatím nemá zprávy o tom, že by byl Sigley zatčen.

Na zmizení studenta nejprve upozornili jeho přátelé a následně jihokorejská a australská média.

"Ministerstvo zahraničí a obchodu poskytuje konzulární podporu (...) rodině Australana, který byl údajně zatčen v Severní Koreji," řekl v prohlášení mluvčí úřadu. "Ministerstvo se intenzivně snaží o ověření," dodal. Situaci komplikuje skutečnost, že Austrálie nemá v KLDR velvyslanectví a záležitost řeší prostřednictvím svého zastoupení v Jižní Koreji.

Mise KLDR v OSN na dotaz ohledně zadrženého Australana neodpověděla.

Sigley dříve uvedl na sociálních sítích, že studuje korejskou literaturu na univerzitě v Pchjongjangu. Pořádal rovněž průvodcované prohlídky, které organizovala jím založená cestovní kancelář Tongil Tours. Před dvěma lety sdělil veřejnoprávní televizi ABC, že chce rozbořit negativní stereotypy, které se vztahují k Severní Koreji.

Zacházení s cizími občany, většinou ze Spojených států, ze strany severokorejského režimu v minulosti vyvolávalo kontroverze. Někteří z nich byli vězněni po dlouhé období.

Smrt amerického studenta Otto Warmbiera v roce 2017 po 17měsíčním držení v severokorejském vězení vyvolala napětí mezi Washingtonem a Pchjongjangem, při němž padaly dokonce vzájemné vyhrůžky válkou.

Warmbier byl zadržen v roce 2016 a odsouzen k 15 letům nucených prací za pokus o krádež propagandistického plakátu v jeho hotelu. Do USA byl vrácen v bezvědomí a zemřel nedlouho poté.