Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump a Putin tváří v tvář. V Ósace jednají o odzbrojení a obchodu

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Americký prezident Donald Trump se dnes v japonské Ósace sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na okraj summitu G20. Zatím jediné širší jednání těchto státníků se konalo loni v červenci v Helsinkách. Oba prezidenti mají podle agentury TASS spolu hovořit hodinu až hodinu a půl.

Trump před začátkem dnešního jednání ocenil "velmi dobré vztahy" s Putinem. "Myslím, že výsledky této schůzky budou výborné," řekl americký prezident k setkání s hlavou ruského státu.

"Nemohu než souhlasit s prezidentem (USA), máme o čem hovořit," řekl Putin po úvodní řeči Trumpa, v níž novinářům prezentoval body nadcházejícího jednání. Budou spolu mluvit například o obchodu nebo odzbrojení.

Obě země během posledních měsíců oznámily, že odstupují od dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu z dob studené války. Spojené státy Rusko obviňovaly, že smlouvu porušuje, ruská strana taková tvrzení ale odmítá.

Na schůzce bude Trump s Putinem hovořit zřejmě také o Severní Koreji. Ruský prezident se v dubnu ve Vladivostoku poprvé sešel se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Dialog mezi Washingtonem a Pchjongjangem o severokorejském jaderném odzbrojení vázne po neúspěšném summitu Trumpa s Kim Čong-unem v Hanoji letos v únoru.

Putin dnešní schůzku považuje za dobrou možnost, jak pokračovat v dialogu po summitu v Helsinkách. Na něm si prezidenti obou velmocí slíbili obnovení spolupráce svých zemí a Trump tehdy prohlásil, že mrazivé rusko-americké vztahy jsou minulostí.

Trump svému protějšku před novináři v nadsázce sdělil, aby se "nevměšoval do amerických voleb". Podle agentur tak učinil po dotazu reportéra, který se zeptal, zda Trump toto téma před Putinem zmíní na společném jednání. Ruský prezident na Trumpovu poznámku zareagoval úsměvem.

Šéf Bílého domu a šéf Kremlu se také několikrát setkali na okraj různých mezinárodních konferencí a počátkem minulého měsíce si spolu půldruhé hodiny telefonovali.

Jednání se z ruské strany účastní ministr zahraničí Sergej Lavrov, ministr financí Anton Siluanov, Putinův poradce pro zahraniční politiku Jurij Ušakov a tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Součástí delegace Spojených států je ministr zahraničí Mike Pompeo, ministr financí Steven Mnuchin, poradce prezidenta Trumpa pro národní bezpečnosti John Bolton, personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney a tisková mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Summit G20

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.