reklama

Evakuováni na pevninu byl podle agentury APA 19letý muž se silnými bolestmi a jeho nezletilý bratr. "Nemůžeme čekat, až bude každý potřebovat urgentní zdravotní pomoc, aby Evropa uznala jejich základní práva," sdělila kapitánka lodi Carola Racketeová s tím, že Itálie a EU nechala migranty napospas osudu.

Loď Sea-Watch 3 nalodila 12. června u libyjských břehů 53 migrantů, vstup na pevninu povolila Itálie od té doby jen 11 z nich, zejména dětem a těhotným ženám.

Racketeová ve středu vplula do italských vod, ač jí hrozí pokuta až 50.000 eur (asi 1,3 milionu korun) i trest až 15letého vězení za pašeráctví. Svůj krok zdůvodnila tím, že migranti na palubě jsou již zcela vyčerpaní. Policejní člun ji ale přiměl znovu loď zastavit. Na plavidle strávilo noc na dnešek několik italských poslanců za levicovou Demokratickou stranu (PD), kteří na něj ve čtvrtek dorazili na nafukovacích člunech.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini ve čtvrtek prohlásil, že je pro zabavení lodi a zatčení její posádky. Salvini, který přísnou protiimigrační politiku prosazuje od loňského nástupu do úřadu, očekává, že takto rozhodne i italský soud. Řekl také, že povolení zakotvit v italském přístavu vydá teprve tehdy, když se další evropské země zavážou uprchlíky převzít.

Podle italského premiéra Giuseppe Conteho je několik evropských zemí svolných migranty z lodi přijmout. "Tři nebo čtyři země jsou ochotny migranty přijmout. Připravuje se přerozdělovací proces," řekl dnes Conte na summitu zemí G20 v japonské Ósace. S nabídkou na převzetí migrantů již předminulý týden přišlo 50 německých měst a obcí.