Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loď Sea-Watch s uprchlíky zakotvila na Lampeduse. Válečný akt, běsní Salvini

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Loď německé neziskové organizace Sea-Watch se 40 zachráněnými migranty na palubě zakotvila navzdory zákazu italských úřadů v přístavu na Lampeduse. Posádka lodi čekala na moři na povolení vplout do některého z přístavů bez výsledku 16 dní, kapitánka Carola Racketeová se proto s odkazem na kritickou situaci na palubě rozhodla zákaz ignorovat. V přístavu ji zatkla policie, informují tiskové agentury.

Loď podle mluvčího organizace Sea-Watch Rubena Neugebauera vplula do přístavu dnes krátce po půlnoci. Na twitterovém účtu se pak objevil krátký videovzkaz kapitánky, která uvedla, že o vplutí do přístavu rozhodla proto, že italské úřady nedokázaly situaci kolem migrantů uspokojivě vyřešit.

? Statement of our Captain, #CarolaRackete, before entering Port with the #SeaWatch3.“We are proud of our captain, she did exactly the right thing. She upheld the law of the sea and brought people to safety." – #SeaWatch chairman Johannes Bayer pic.twitter.com/lfZ16Pq9F1

— Sea-Watch International (@seawatch_intl) 29. června 2019

"Jsme na naši kapitánku hrdí, udělala správnou věc. Držela se námořního práva a odvezla lidi do bezpečí," napsal na twitteru šéf neziskové organizace Johannes Bayer.

Posádka lodi Sea-Watch 3 předem informovala italské úřady, že k přístavu zamíří. Těsně před zakotvením loď krátce blokoval člun italské finanční policie (GdF), nakonec se však loď s migranty dostala k molu. Na místě čekala policie, která kapitánku zatkla. Třináct migrantů bylo z lodi ze zdravotních důvodů evakuováno, dalších zhruba čtyřiceti se podle agentury ANSA ujme několik států EU. Na fotografiích jsou vidět migranti, jak sedí před lodí s policejním dohledem.

Le mie dichiarazioni di questa mattina presto su Rai Radio 1. Giustizia è stata fatta! pic.twitter.com/SzlIbLx1pK

— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) 29. června 2019

Racketeová ve středu s lodí vplula do italských výsostných vod, ačkoli jí kvůli tomu hrozí pokuta až 50.000 eur (1,3 milionu Kč) a trest až 15 let vězení za pašeráctví. Prokuratura ji začala vyšetřovat v pátek.

Italský ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini dnes Racketeovou označil za "bohatou, bílou Němku", jejíž čin je srovnatelný s válečným aktem. "Pokusila se potopit plavidlo s policisty na palubě... Oni tvrdí 'my zachraňujeme životy', přitom ale riskovali, že zabijí tyto lidské bytosti, které dělaly svou práci. Ze záznamu je to jasné," řekl Salvini k ohrožení policejního člunu. Pokud by Racketová byla shledána vinnou, že úmyslně nabourala do policejního plavidla, hrozilo by jí až deset let za mřížemi.

Loď Sea-Watch 3 nalodila 12. června u libyjských břehů 53 migrantů v nouzi, vstup na pevninu povolila Itálie od té doby jen 13 z nich, zejména dětem a těhotným ženám a lidem s vážnými zdravotními problémy. Obtížná vyjednávání o dalším osudu migrantů vedla k tomu, že se pět evropských zemí nabídlo, že část zachráněných přijmou. Šéf italské diplomacie Enzo Moavero Milanesi v pátek oznámil, že pomoc nabídlo Finsko, Francie, Německo, Lucembursko a Portugalsko.

Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner v prohlášení upřesnil, že deset migrantů přijme Francie.

Na okraj summitu G20 v Ósace italský premiér Giuseppe Conte řekl, že jako právník chápe důvody k možným obviněním ze spáchání trestného činu, ale že je na soudcích, aby aplikovali právo. "Zákony jsou zákony, ať se vám to líbí, nebo ne," řekl.

"Záchrana lidí na moři se nesmí kriminalizovat," napsal mezitím na twitteru německý ministr zahraničí Heiko Maas s tím, zachraňovat lidské životy je humanitární povinnost.

Tvrdý postup vůči migrantům včetně uzavření přístavů pro záchranné lodi neziskových organizací v Itálii prosadil Salvini. Striktně odmítavý postoj má i k současnému případu lodi Sea-Watch 3 a v minulých dnech zdůraznil, že bude tlačit na zabavení lodi a zatčení její posádky.

Témata:  Itálie migrace uprchlíci Matteo Salvini

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy