Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Srí Lance začnou po 43 letech popravy, úřady už najaly katy

Trest smrti
Trest smrti
Foto: Pixmac

Srí Lanka, která se připravuje na první popravu po více než 40 letech, najala dva nové popravčí. Informovala o tom agentura Reuters. Srílanský prezident Maithripala Sirisena tento týden podepsal trest smrti pro 4 pašeráky drog.

Srí Lanka začala s hledáním kandidátů na popravčího v březnu. Poslední kat post opustil v roce 2014. Popravčí, kterého země najala minulý rok, se v práci ani jednou neukázal.

Místní úřady potvrdily, že byli finálně potvrzeni dva kandidáti, jejich výcvik potrvá zhruba dva týdny. Vybráni byli ze stovky žadatelů, kteří odpověděli na inzerát. Srí Lanka požadovala, aby byl budoucí kat muž mezi 18 až 45 lety, měl silnou psychiku a správné morální hodnoty.

Mezinárodní organizace jsou prezidentovým rozhodnutím vykonat nejvyšší trest znepokojeny. Podle analytiků má obnovení poprav zlepšit Sirisenův obraz před prezidentskými volbami, které se na Srí Lance budou konat do konce roku. S rozsudkem nesouhlasí ani Británie, Kanada, Evropská unie a Organizace spojených národů.

Srílanské úřady vězně naposledy popravily v roce 1976. Trest smrti musí schválit soudce, vrchní státní zástupce, ministr spravedlnosti a nakonec ho podpisem stvrdit i prezident země. V jihoasijské zemi je v současnosti k popravě odsouzeno 1299 osob, 43 z nich za trestné činy související s drogami. Čtyři pašeráky čeká smrt oběšením.

Témata:  Srí Lanka popravy trest smrti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy