reklama

Mluvčí Libyjské národní armády (LNA) Ahmad Mismarí bez dalšího upřesnění také řekl, že jednotky se mají zaměřit i na "turecké strategické cíle", turecké občany a že za legitimní cíl útoku jsou nyní považovány rovněž společnosti a projekty ovládané tureckým státem.

Letadla, která míří z Turecka do Libye a chystají se přistát v Tripolisu, podle něj budou považována za nepřátelská. LNA podle Mismarího bude zatýkat všechny turecké občany.

Letecké spoje do Turecka létají z letišť v Tripolisu a Misurátě, která jsou v oblasti ovládané mezinárodně uznávanou vládou. Mismarí nesdělil, jak hodlá zabránit v provozu letadlům na území, které není pod správou LNA.

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen tamní dlouholetý diktátor Muammar Kaddáfí. O vládu v této severoafrické zemi kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě podporovaný Haftarem, neuznává tripoliskou vládu.

Oba kabinety mají vlastní parlament. Haftar zahájil 4. dubna ofenzivu na hlavní město Tripolis, ve středu ale utrpěl bolestivou porážku, když ztratil kontrolu nad strategicky významným městem Gharján asi 100 kilometrů na jihozápad od metropole.