Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Libyi přituhuje. Haftar dal rozkaz k útokům na turecké lodě a letadla

Sukhoi Su-24MK Fencer-D (Libyan Air Force)
Sukhoi Su-24MK Fencer-D (Libyan Air Force)
Foto: xairforces.net

Samozvaná východolibyjská armáda polního maršála Chalífy Haftara dostala příkaz, aby její síly útočily na turecké lodi v libyjských teritoriálních vodách, a její velitel rovněž zakázal jakékoli lety z Libye do Turecka i v opačném směru. S odvoláním na vyjádření mluvčího Haftarovy armády o tom dnes informovala agentura AFP. Turecko podporuje vládu premiéra Faíze Sarrádže v Tripolisu, za níž stojí OSN. Proti této vládě bojuje Haftar, který hájí odpadlický parlament na východě země.

Mluvčí Libyjské národní armády (LNA) Ahmad Mismarí bez dalšího upřesnění také řekl, že jednotky se mají zaměřit i na "turecké strategické cíle", turecké občany a že za legitimní cíl útoku jsou nyní považovány rovněž společnosti a projekty ovládané tureckým státem.

Letadla, která míří z Turecka do Libye a chystají se přistát v Tripolisu, podle něj budou považována za nepřátelská. LNA podle Mismarího bude zatýkat všechny turecké občany.

Letecké spoje do Turecka létají z letišť v Tripolisu a Misurátě, která jsou v oblasti ovládané mezinárodně uznávanou vládou. Mismarí nesdělil, jak hodlá zabránit v provozu letadlům na území, které není pod správou LNA.

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen tamní dlouholetý diktátor Muammar Kaddáfí. O vládu v této severoafrické zemi kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě podporovaný Haftarem, neuznává tripoliskou vládu.

Oba kabinety mají vlastní parlament. Haftar zahájil 4. dubna ofenzivu na hlavní město Tripolis, ve středu ale utrpěl bolestivou porážku, když ztratil kontrolu nad strategicky významným městem Gharján asi 100 kilometrů na jihozápad od metropole.

Témata:  Libye Turecko EuroZprávy.cz Chalífa Haftar

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy