reklama

Trump ale zároveň vyjádřil pochopení pro tureckého prezidenta a obvinil administrativu svého předchůdce Baracka Obamy, že prodej amerického systému Patriot do Turecka zatížila podmínkami.

"Zvažujeme různá řešení. Je to problém, o tom není pochyb," řekl Trump po setkání s Erdoganem na okraj summitu G20 v Ósace.

Turecká vláda podepsala kontrakt s Ruskem na protiraketový systém za 2,5 miliardy dolarů (56,6 miliardy Kč) v roce 2017. Místo raket S-400 Pentagon nabídl Turkům americký systém Patriot. Ankara ale tvrdí, že by jej koupila jen v případě, že by nabídka Washingtonu byla tak dobrá, jako nabídka Moskvy.

Už minulý týden se objevily zprávy, že USA zvažují zavedení sankcí v případě, že Turecko nákup S-400 dokončí. Agentura Bloomberg tehdy napsala, že Trump konečné rozhodnutí odložil a že čeká na výsledek své schůzky s Erdoganem v Japonsku.

Turecký prezident dnes řekl, že v nákupu ruského systému nenastaly žádné komplikace a že nyní se pozornost Turecka upírá na proces dodávek, který očekává v první polovině července.

Vztahy mezi USA a Tureckem, které jsou významnými spojenci v NATO, se kvůli rozhodnutí Turecka nakoupit obranný systém od Rusů zkomplikovaly. Erdogan před chystaným setkáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Japonsku naopak zdůraznil, že nákup systému S-400 ukazuje na lepšící se vztahy mezi Tureckem a Ruskem. Pro Turecko bylo podle Erdogana prioritou, aby součástí dohody o nákupu ruského systému byla jeho společná výroba a převod technologií.

Systém S-400 není podle Washingtonu kompatibilní se zbraňovými systémy NATO. Bílý dům dříve Ankaru varoval, že nákupem riskuje i své členství v Severoatlantické alianci. Může být zrušen jak kontrakt na dodávku stovky nejnovějších amerických stíhaček F-35, tak i výroba jejich komponentů v Turecku.