Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí žlutých vest skomírá, do ulic vyšla jen hrstka demonstrantů

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Navzdory vlně veder, jež v posledních dnech sužuje Francii, vyšli v sobotu do ulic příznivci hnutí takzvaných žlutých vest, kteří už od loňského listopadu protestují proti vládě a prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Dřívější velikosti ale protesty už několik týdnů nedosahují. Podle ministerstva vnitra se v celé Francii sešlo jen zhruba 5700 lidí, informovala agentura AFP.

Účast na dnešním třiatřicátém kole protivládních protestů byla nejnižší od první akce žlutých vest ze 17. listopadu loňského roku, které se podle úřadů zúčastnilo přes 280.000 lidí. Od poslední dubnové soboty už ale počet protestujících nepřesáhl 20.000 a přes 10.000 lidí se sešlo naposledy první sobotu v červnu.

#YellowVests face tear gas in 33rd weekend of demos#Paris #France pic.twitter.com/Gao2Nltj0j

— Ruptly (@Ruptly) 29. června 2019

Organizátoři protestů pravidelně údaje ministerstva vnitra o účasti na protestech zpochybňují. Podle nich tak například dnes proti vládě a prezidentovi protestovalo přes 10.200 lidí po celé zemi.

Nejvíc odpůrců vládních reforem - zhruba 1300 - se dnes tradičně sešlo v hlavním městě Paříži, kolem pěti set žlutých vest protestovalo také v Lille, několik stovek v Rennes a desítky dalších v jiných francouzských městech.

Témata:  demonstrace ve Francii demonstrace v Paříži Francie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy