Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohraniční stráž USA má malér. V imigračním centru zemřel další uprchlík

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

V nemocnici na jihu Texasu zemřel 43letý migrant ze Salvadoru, který předtím strávil týden v imigračním centru ve městě McAllen poté, co přišel do Spojených států společně se svou dcerou. Muž v zařízení americké pohraniční stráže zkolaboval a po převozu do nemocnice se jej nepodařilo zachránit, napsala v sobotu agentura AP. V posledních měsících je to několikátá smrt migranta, který byl pod dohledem amerických úřadů.

Úřad celní a hraniční ochrany (CBP) v prohlášení uvedl, že příčina smrti Salvadorce není známá. Podle informací AP byl ve středisku pro příjem imigrantů v McAllenu asi týden a měl jisté zdravotní problémy. Absolvoval prý kontrolu u doktora.

The men and women of CBP are saddened by the unfortunate death of a 43-year-old man from El Salvador who was rushed to the hospital after falling into medical distress. Our condolences are with his family. Full statement: https://t.co/l9r4PHZTO8

— CBP (@CBP) 30. června 2019

V imigrační vazbě zahynuli od prosince nejméně další dva dospělí migranti a pět dětí. Je mezi nimi i náctiletý chlapec, který byl před smrtí rovněž v zařízení ve městě McAllen.

Dcera zesnulého Salvadorce, jejíž věk AP neznala, v sobotu zůstávala v péči pohraniční stráže. Objekt je stejně jako většina podobných zařízení na hranicích Spojených států s Mexikem přeplněný.

Děti a náctileté bez doprovodu mohou pohraničníci podle zákona držet pouze 72 hodin, kvůli přetížení systému ale dětští migranti na stanicích zůstávají několik dní nebo i týdny.

Před týdnem agentura AP upozornila na katastrofální podmínky, které skupina pozorovatelů odhalila v objektu pohraniční stráže v Clintu u města El Paso. Drženo zde bylo přes 300 dětí, přičemž některé zde byly už třetí týden. Podle skupiny právníků, kterým soud umožnil zařízení navštívit, zde děti nedostávaly pořádně najíst, neměly základní hygienické zázemí a musely se o sebe starat navzájem.

Témata:  uprchlíci Texas v USA USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy