reklama

Důvod k obavám

Takové titulky nejsou překvapivé v listu, který od počátku migrační krize v roce 2015 nevynechá příležitost, aby předvídal konec Angely Merkelové, německé kancléřky a nejsilnější evropské političky, uvádí profesor. Dodává, že tentokrát se však přidala i nestranná média.

Oficiální zpráva německého kancléřství zní, že Merkelová je v pořádku, zdůrazňuje Qvortrup. Zmiňuje však, že mluvčí Merkelové Stefan Seibert mlčí a jeho twitter pouze uvádí, že kancléřka se zúčastnila přísahy nové ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtové.    

Seibert se ovšem již nezmiňuje o tom, co se na ceremoniálu stalo, zřejmě právě z důvodu, že zde se Merkelová třásla, konstatuje odborník. Odkazuje na záběry kancléřky stojící vedle německého prezidenta Frank-Waltera Steinmeiera, která se poté, co hlava státu promluví, začíná třást.

"Abychom byli féroví, ne nekontrolovaně, jak někteří naznačují. Ale nebylo ji viditelně dobře, jelikož držela své paže pevně přes tělo. Dostala sklenici vody, ale nenapila se," píše expert. Přiznává, že taková událost by sama o sobě byla hodná pozornosti a ještě více alarmující je, že podobná záležitost postihla Merkelovou již pár dní předtím při jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Prvotní příhoda byla přičítána horkému počasí a slovům Merkelové, že nedodržovala pitný režim, připomíná profesor. Skutečnost, že její mluvčí událost nezmínil a to, že se opakovala po několika dnech považuje za důvod k obavám.

Čtyřiašedesátiletá Merkelová je sice relativně mladá, ale čtrnáct let tvrdě pracuje, což není zdravé pro nikoho, poukazuje politolog. To, že dosud nejmocnější demokratická politička na tom není dobře v krizové době, označuje za znepokojivé.

"A její indispozice nemohla přijít v horší dobu. Pokud je skutečně nemocná, Německo a tudíž i zbytek Evropy, čelí krizi ve velmi nepříhodný moment. Tak nějak řečeno," pokračuje Qvortrup. Vysvětluje, že Německo chovalo naděje, že Merkelová vydrží v čele vlády do voleb v roce 2022.

Síly se nepřeskupují

Strana Merkelové, Křesťansko-demokratická unie (CDU), vykazuje zoufale nízkou podporu a se zhruba 25 % soupeří se Zelenými, nastiňuje expert. Doplňuje, že její koaliční partner, středo-leví sociální demokraté (SPD) jsou na tom ještě hůř a s 12 % mají jen těsný náskok na krajně pravicovou Alternativu pro Německo (AfD).

Pokud by Merkelová odstoupila ze zdravotních důvodů, její preferovaná nástupkyně Annegret Kramp-Karrenbauerová si nemůže být zcela jistá, že v křesle kancléřky skutečně usedne, naznačuje politolog. Podotýká přitom, že SPD ani CDU si nepřejí předčasné volby.

"Takže, co se stane?" ptá se profesor. Vysvětluje, že se obecně předpokládají dva scénáře: buď se Merkelová zotaví a dokončí své funkční období, nebo do čela koalice CDU-SPD usedne Kramp-Karrenbauerová.

Sám Qvortrup ani jednu možnost ohledem na zdraví Merkelové a slabé výsledky CDU ve volbách do Europarlamentu nevidí jako pravděpodobnou. Nevylučuje proto, že za situace, kdy kancléřka odstoupí, Kramp-Karrenbauerová utvoří novou koalici se Zelenými a liberální  Svobodnou demokratickou stranou (FPD).

Taková koalice momentálně existuje ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko, kde je vicekancléřem lídr Zelených Robert Habeck, zmiňuje politolog. Dodává, že takové uskupení by mělo většinu v Bundestagu i podporu německé veřejnosti.

"Potenciální nemoc Merkelové tedy může vést ke stabilnější vládě," nevylučuje expert. Tvrdí, že německá politika je možná otřesena spekulacemi o kancléřčině zdraví, ale nedochází k přeskupování sil.