Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do konfliktu v Libyi vstoupí Turecko? Generál Haftar rozzuřil Ankaru

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: tsk.tr

Šest tureckých občanů zadržují v Libyi východolibyjské síly polního maršála Chalífy Haftara. Oznámila to dnes turecká diplomacie s tím, že žádá okamžité propuštění svých občanů. V opačném případě pohrozila, že se Haftarovy síly stanou legitimním cílem. Krátce nato Haftarovy síly na facebooku oznámily, že zničily turecký dron na tripoliské vojenské letecké základně Mitiga. Provoz letiště Mitíga, které je jediným fungujícím civilním letištěm v Tripolisu, byl podle agentury Reuters přerušen, údajně po náletu.

"Zadržení šesti našich občanů nelegální milicí s napojením na Haftara je aktem banditismu a pirátství. Očekáváme okamžité propuštění našich občanů, v opačném případě se Haftarovy síly stanou legitimními cíly," uvedla v prohlášení turecká diplomacie.

Později východolibyjské úřady oznámily, že zatkly dva Turky v ropném městečku Adždábíja kvůli turecké podpoře "milic" v Libyi. Úřad pro bezpečnost v Adždábíji, která se nachází blízko ropného přístavu Briga, na svých webových stránkách zveřejnil fotografie dvou zatčených Turků a vyzval občany, aby všechny Turky či turecké firmy ve městě nahlásili.

#UPDATE Ankara will retaliate against any assault from Libyan strongman Khalifa Haftar's forces, which he had ordered to attack Turkish ships and interests in the country, Turkey's defence minister says https://t.co/pKX9XXWtgS #Haftar pic.twitter.com/v73naadgDE

— AFP news agency (@AFP) 30. června 2019

V sobotu samozvaná východolibyjská armáda dostala příkaz, aby její síly útočily na turecké lodě v libyjských teritoriálních vodách, a její velitel rovněž zakázal jakékoli lety z Libye do Turecka i v opačném směru. Turecko dnes odpoledne uvedlo, že na jakýkoliv útok bude reagovat tím "nejefektivnějším a nejtvrdším způsobem".

Turecko podporuje vládu premiéra Faíze Sarrádže v Tripolisu, za níž stojí OSN. Proti této vládě bojuje Haftar, který hájí odpadlický parlament na východě země, stojí za ním Egypt a Spojené arabské emiráty.

Letiště Mitiga, které je někdejší leteckou základnou, je využíváno pro komerční lety od roku 2014, kdy bylo při bojích mezi milicemi zničeno hlavní tripoliské mezinárodní letiště. Od nejnovější eskalace násilí v libyjském hlavním městě bylo letiště uzavřeno opakovaně.

Témata:  Libye Turecko EuroZprávy.cz Chalífa Haftar

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.