reklama

SOHR uvedla, že zemřelo šest civilistů a devět bojovníků loajálních syrskému režimu. Bojovníci údajně byli zabiti v neděli pozdě večer poblíž Damašku a v centrální provincii Homs.

Izraelské letouny zaútočily na pozice syrské armády ve městě Homs a na předměstí Damašku, uvedlo dnes syrské ministerstvo obrany. Dodalo, že syrská protivzdušná obrana se snažila útok vedený z libanonského vzdušného prostoru odrazit. Mluvčí izraelské armády se k těmto informacím odmítla vyjádřit.

Podle syrských médií se v Damašku v noci na dnešek ozývaly exploze a cílem nepřátelských raket se stala vojenská základna Mazza. Na ní se nachází letiště a věznice, která byla označována za centrum mučení syrského režimu. Základna na jihozápadním okraji Damašku se stala terčem izraelských náletů již v minulosti, uvedl izraelský list The Jerusalem Post.

Syrská státní televize s odvoláním na svého zpravodaje informovala, že výbuchy poškodily několik domů. Podle státní tiskové agentury SANA syrská protivzdušná obrana množství izraelských raket sestřelila.

Izraelské úřady běžně nekomentují zprávy o útocích v sousední Sýrii. Židovský stát teprve nedávno přiznal, že tam v posledních letech podnikl stovky úderů. Nekomentoval je ale z obavy o vyvolání reakce a zatažení do občanské války v Sýrii.

Izraelské nálety v Sýrii v minulosti mířily zejména na íránské cíle a na spojence Íránu z libanonského radikálního šíitského hnutí Hizballáh. Írán pomáhá spolu s Ruskem syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi v občanské válce, Izrael se ale obává rostoucího íránského vlivu v blízkosti svého území.