reklama

Video z útoku na arabské inženýry a dělníky, zkopané, zbité a pokryté krví, vyvolalo podle agentury AP protesty v Libanonu a Jordánsku.

Konflikt podle médií zřejmě vyvolala fotografie Libyjce s kazašskou kolegyní. Kazaši fotografii shledali urážlivou, se sexuálním podtextem. Místní guvernér Nurlan Nogajev během setkání s vedením Tengizchevroil však uvedl, že konflikt vznikl v důsledku rozdílů v pracovních podmínkách mezi zaměstnanci zahraničních dodavatelů a Kazachy.

zdroj: YouTube

Tengizchevroil je společný podnik s americkými společnostmi Chevron a ExxonMobil.

Incident vyšetřuje policie. Podle libanonských a jordánských úřadů jsou mezi zraněnými Libanonci, Jordánci a Palestinci. Libanonský premiér Saad Harírí nařídil případ sledovat, podobně učinil jordánský korunní princ.

Agentura AP připomněla rvačku ze září 2017 mezi kazašskými a indickými stavebními dělníky v kazašském hlavním městě Nur-Sultan, dříve známém jako Astana, do které se podle úřadů zapojily tři desítky lidí. Nezávislé zdroje uvádějí, že se rvalo až 700 lidí, kvůli čemuž byly v hlavním městě uzavřeny ulice. Nakonec bylo 61 Indů vyhoštěno z Kazachstánu.