Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fotka vyvolala krvavou rvačku s Araby, desítky zraněných. Muslimské země jsou pobouřeny

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Více než čtyři desítky zraněných, které bylo nutné ošetřit, si vyžádala sobotní rvačka mezi kazašskými a arabskými pracovníky tengizského ropného pole v Kazachstánu. Oznámila to dnes těžařská společnost Tengizchevroil.

Video z útoku na arabské inženýry a dělníky, zkopané, zbité a pokryté krví, vyvolalo podle agentury AP protesty v Libanonu a Jordánsku.

Konflikt podle médií zřejmě vyvolala fotografie Libyjce s kazašskou kolegyní. Kazaši fotografii shledali urážlivou, se sexuálním podtextem. Místní guvernér Nurlan Nogajev během setkání s vedením Tengizchevroil však uvedl, že konflikt vznikl v důsledku rozdílů v pracovních podmínkách mezi zaměstnanci zahraničních dodavatelů a Kazachy.

Tengizchevroil je společný podnik s americkými společnostmi Chevron a ExxonMobil.

Incident vyšetřuje policie. Podle libanonských a jordánských úřadů jsou mezi zraněnými Libanonci, Jordánci a Palestinci. Libanonský premiér Saad Harírí nařídil případ sledovat, podobně učinil jordánský korunní princ.

Agentura AP připomněla rvačku ze září 2017 mezi kazašskými a indickými stavebními dělníky v kazašském hlavním městě Nur-Sultan, dříve známém jako Astana, do které se podle úřadů zapojily tři desítky lidí. Nezávislé zdroje uvádějí, že se rvalo až 700 lidí, kvůli čemuž byly v hlavním městě uzavřeny ulice. Nakonec bylo 61 Indů vyhoštěno z Kazachstánu.

Témata:  Kazachstán násilí Jordánsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.