Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hongkong ve válce. Demonstranti vzali parlament ztečí, rostou barikády

Čínská policie, ilustrační fotografie. Autor: Hamedog
Čínská policie, ilustrační fotografie. Autor: Hamedog
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Několik týdnů trvající protest obyvatel Hongkongu proti kontroverznímu zákonu umožňujícímu vydávání podezřelých k trestnímu stíhání i do pevninské Číny dnes opět vygradoval, když si demonstranti probili cestu do budovy místního parlamentu. Fotografie zveřejněné na sociálních sítích ukazují, že krátce po 21:00 místního času (15:00 SELČ) jich byly uvnitř stovky, přičemž se dostali i do zasedacího sálu. Poničili zde obrazy a na zdi sprejovali slogany, policie podle všeho ve snaze vyhnout se střetům vyklidila pozice, napsala agentura AP.

První bariéry v sídle zákonodárného sboru demonstranti za pomoci nákupního vozíku, tyčí a kusů lešení prorazili už vpodvečer, skutečně ale dovnitř pronikli až po setmění. Skupince tvořené převážně studenty se po opakovaných pokusech podařilo prolomit dveře z tvrzeného skla. Policisté se jim v tom předtím pokoušeli zabránit i za použití pepřového spreje, nakonec ale zřejmě konfrontaci vzdali.

Demonstranti poté podle všeho prostorami parlamentu proudili bez jakýchkoli zábran. Ničili portréty politiků a na zdi sprejovali vzkazy o chystaném zákonu o extradicích. Ušetřen nebyl ani emblém hongkongské zvláštní administrativní oblasti v hlavním zasedacím sále.

Hongkongská vláda v prohlášení nařídila protestujícím, aby objekt okamžitě opustili, neupřesnila však, jak bude postupovat, pokud výzvu neuposlechnou. Podle agentury Reuters také oznámila zrušení úterního programu parlamentního jednání.

Vláda si dnes za přísných bezpečnostních opatření připomněla 22. výročí přechodu města pod čínskou správu. Při této příležitosti se desetitisíce dalších lidí vydaly na protestní pochod městem. V souvislosti s protestem před budovou parlamentu, kde měl pochod původně končit, změnili organizátoři jeho cíl a ukončili pochod v nedalekém parku.

Oficiální ceremoniál se letos netradičně uskutečnil v rozsáhlém konferenčním centru a nikoli venku, což hongkongská vláda zdůvodnila nepříznivým počasím; v Hongkongu brzy ráno slabě pršelo, během odpoledne však teploty ve městě překročily 30 stupňů.

Akce se zúčastnili zástupci Hongkongu, pevninské Číny a další pozvaní hosté. Reuters napsal, že viditelně unavenou správkyni Hongkongu Carrie Lamovou na ceremoniál doprovodil manžel. Lamová se na veřejnosti objevila poprvé po téměř dvou týdnech. Správkyně Hongkongu ve své řeči uvedla, že vláda potřebuje změnit styl vládnutí, aby byla vstřícnější a otevřenější. Rovněž slíbila, že se toho bude dělat víc pro mladé.

Nedaleko budovy, kde se ceremoniál konal, se s policií střetly stovky demonstrantů, kteří rovněž protestovali proti kontroverznímu návrhu zákona o vydávání pachatelů trestných činů mimo jiné do pevninské Číny. Policisté k jejich rozehnání použili pepřový sprej a obušky.

Demonstrace v Hongkongu trvají už několik týdnů, jednoho z protestů se podle organizátorů zúčastnily dva miliony lidí. Správkyně Hongkongu sice v polovině června projednávání možnosti extradice po sérii demonstrací přerušila, aktivisté ale požadují, aby byl návrh zákona úplně zrušen.

Témata:  demonstrace v Hongkongu Hongkong Čína

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy