reklama

"Zavázaly jste se, že budete ve chvíli, kdy Írán poruší jadernou dohodu, okamžitě jednat. Tak vám říkám: udělejte to," řekl Netanjahu. Uvedl také, že íránské překročení limitu zásob nízko obohaceného uranu je "významným krokem k vývoji jaderné zbraně" a že Izrael brzy odhalí "další důkazy toho, že Írán celou dobu lže" o svém jaderném programu.

Netanjahu Írán kritizuje dlouhodobě a tvrdí, že se Teherán snaží vyrobit jaderné zbraně. Írán trvá na tom, že jeho jaderný program není určen pro vojenské účely a že se nepokouší vyrobit jaderné zbraně.

Loni v dubnu Netanjahu v projevu zveřejnil archivy, které podle něj svědčily o tom, že Írán má tajný jaderný program. Stalo se to krátce před tím, než USA odstoupily od jaderné dohody a uvalily na Írán sankce.

Letos v květnu Írán oznámil, že některé závazky přestane plnit a dal ostatním signatářům jaderné dohody (Francii, Británii, Německu, Rusku a Číně) dva měsíce na to, aby ochránili íránské hospodářství před dopadem obnovených amerických sankcí, které poškozují íránskou ekonomiku. Mocnosti však íránské hospodářství před dopadem sankcí podle sdělení Teheránu neochránily.