reklama

Japonsko zastavilo komerční lov v reakci na moratorium IWC, které bylo zavedeno kvůli zmenšujícím se populacím velryb. Země ale pokračovala v takzvaném lovu pro vědecké účely. Maso z těchto velryb si i přes regulace našlo cestu do japonských obchodů, za což jiné země Tokio kritizovaly.

Společnosti zabývající se lovem velryb vyslaly své lodě na moře již dnes ráno. Plavidla opustila přístav Kuširo a zamířila do pobřežních vod, kde lov zejména plejtváků malých probíhá.

Obnovení komerčního lovu velryb dnes při ranní ceremonii uvítal mimo jiné japonskýministr pro rybářství Takamori Jošikawa. Kapitán jedné z lodí se před odjezdem novinářům svěřil, že z komerčního lovu velryb "není nadšený", nicméně doufá, že se jim podaří nachytat "čerstvé velryby a přivézt je zákazníkům". "Poté, co byl lov obnoven, doufám, že si i mladá generace zvykne jíst velrybí maso," doplnil další z členů posádky velrybářské lodi, 22letý Hideki Abe.

Lov velryb a konzumace jejich masa je podle Japonců důležitou součástí kulturních tradic, podle agentury Reuters ale velká většina Japonců maso velryb nejí.

Kytovce loví pro maso také domorodé kmeny na ruské Čukotce nebo v Kanadě. Komerční lov funguje například v Norsku, je ale regulován. Velrybáři mohou ročně vylovit kolem tisícovky velryb z populace plejtváků malých v Atlantickém oceánu.