Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hongkong je jak po válce: Parlament vydrancovaný, Číně dochází trpělivost

Čínská policie, ilustrační fotografie. Autor: Hamedog
Čínská policie, ilustrační fotografie. Autor: Hamedog
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová dnes odsoudila, že skupina protestujících poničila parlamentní budovu. Na tiskové konferenci svolané ještě před svítáním uvedla, že propuštění zadržených by bylo v rozporu s principy právního státu. Stíhání původců násilí ze strany protestujících dnes podpořil i Peking, který zároveň kritizoval prohlášení amerického prezidenta, podle nějž demonstranti usilují o demokracii.

Británie dnes Čínu varovala před závažnými následky, pokud nebude dodržovat čínsko-britskou deklaraci o Hongkongu z roku 1984. Ministr zahraničí Jeremy Hunt uvedl, že Británie stojí za lidem své bývalé kolonie.

"Velká Británie v roce 1984 podepsala mezinárodně závaznou právní dohodu, která v rámci pravidla 'jedna země, dva systémy' zakotvuje základní práva pro obyvatele Hongkongu," řekl Hunt. "Pokud nebude tato mezinárodně závazná dohoda dodržována, přinese to závažné následky," řekl televizní stanici BBC.

Dvaadvacáté výročí předání Hongkongu pod čínskou správu v pondělí doprovázely další protesty proti politickým poměrům v tomto autonomním regionu a proti návrhu zákona umožňujícího vydávání osob k trestnímu stíhání do pevninské Číny.

Zatímco 190.000 lidí pokojně demonstrovalo v parku v centru města, skupina výtržníků ve večerních hodinách postupně prorazila kovovou bránu a skleněný vchod budovy parlamentu a tisíce demonstrantů poté areál několik hodin okupovaly. Policie po půlnoci místního času téměř všechny rozehnala i za použití slzného plynu.

Protesters stormed #HongKong’s Legislative Council building, after hours of laying siege to it. Once inside, they vandalised the chamber and defaced portraits of previous Legco presidents. https://t.co/QARN353gC7 pic.twitter.com/bvpCNMlpax

— SCMP News (@SCMPNews) 1. července 2019

"Tento druh násilného chování má dopad na základní hodnoty právního státu. Rozhořčilo mě a musím jej důrazně odsoudit," řekla Lamová na tiskové konferenci na ústředí policie. "Myslím, že občané to vidí podobně," dodala. Uvedla také, že ty, kteří porušili zákon, se vláda bude snažit postavit před spravedlnost.

Čínská centrální vláda pustošení místního parlamentu rozhodně odsoudila a vyjádřila podporu místním úřadům při trestním vyšetřování "strůjců násilných činů". "Tyto závažné a nezákonné činy pošlapávají právní stát v Hongkongu, ohrožují společenský řád v Hongkongu a škodí základním zájmům Hongkongu," uvedl podle agentury AFP mluvčí čínského úřadu pro záležitosti Hongkongu a Macaa.

Peking dnes také kritizoval "zjevné vměšování" amerického prezidenta Trumpa a vyzval Spojené státy, aby jednaly se zdrženlivostí a přestaly se vměšovat do vnitřních záležitostí Hongkongu. Čína tak reagovala na pondělní Trumpovo prohlášení, podle nějž lidé, kteří na několik hodin vnikli do hongkongského parlamentu, usilují o demokracii. "Myslím si, že většina lidí chce demokracii. Bohužel některé vlády si ji nepřejí," řekl Trump před novináři v Bílém domě.

Po vypuknutí vlny protestů Lamová oznámila, že projednávání kontroverzního zákona o vydávání podezřelých se přerušuje, jeho odpůrci ale požadují jeho definitivní stažení. Na pondělních protestech opět zaznělo i volání po rezignaci Lamové či po nezávislém vyšetření možné policejní brutality při červnových protestech.

Agentura AP také poznamenala, že i čínská státní média dnes přinesla informace o policejnímu rozhánění demonstrantů v ulicích, a prolomila tak své několikadenní mlčení o prodemokratických demonstracích.

Peking zatím demonstrace bagatelizoval. Informování o protestech a ostrý úvodník na toto téma v oficiálním listě komunistické strany Global Times podle AP možná naznačuje, že je Peking připraven zaujmout vůči demonstrantům po několika dnech zdrženlivosti tvrdší postoj. "Tito násilníci se ve své aroganci nestarají o zákon, čímž nepochybně vyvolávají zlobu a smutek všech obyvatel města Hongkongu," píše se v úvodníku.

Témata:  demonstrace v Hongkongu Hongkong EuroZprávy.cz policie Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy