Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté plánovali krvavé útoky v Austrálii, terčem měly být kostely i ambasády

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Australská protiteroristická policie dnes v Sydney zadržela tři muže, a zmařila tak jejich plán provést útoky ve stylu radikální organizace Islámský stát (IS) proti řadě veřejných budov a velvyslanectví. Informovala o tom agentura Reuters.

Austrálie zvýšila stav pohotovosti proti útokům domácích radikálů v roce 2014 po vzniku IS a úřady uvádějí, že od té doby zmařily 16 velkých pokusů o útok.

Dva ze zadržených mužů, kterým je 20 a 23 let, byli obviněni z členství v IS, což je podle australských zákonů zločin. Mladší z dvojice byl obviněn z přípravy útoku v Sydney, který byl podle policie v rané fázi plánování. Třetí muž, kterému je 30 let, byl obviněn z podvodu se sociálními dávkami.

Three men to face charges in NSW JCTT operation - FOOTAGE AVAILABLE https://t.co/VQTJUb8vqG

— AFP (@AusFedPolice) 2. července 2019

"Měli řadu cílů včetně policejních stanic, obranných zařízení, velvyslanectví, soudů a kostelů," řekl novinářům Ian McCartney z australské federální policie. "Stále jsou v této komunitě tací, kteří nám chtějí škodit," dodal. "Chtěl bych říct, že oni nepředstavují islámskou víru. Jejich činy jsou zločinecké a představují nenávist a teror."

Policie muže pozatýkala, jakmile nasbírala dostatek důkazů pro jejich obvinění, uvedl McCartney. Před soudem by měli stanout ještě během dneška nebo ve středu.

Muže, který byl obviněn z přípravy útoků, měla policie v hledáčku od poloviny roku 2018, kdy vzbudil její pozornost cestou do Libanonu. Pokud bude odsouzen, hrozí mu doživotní trest vězení. Zbylí dva mohou dostat až desetileté tresty.

Témata:  Austrálie Islámský stát EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy