reklama

Meta označil volby bez účasti opozice za "frašku" a za domácí i mezinárodní spiknutí proti albánské demokracii, měly podle něj destabilizovat zemi. Za tento "komplot s cílem zcela uchvátit stát" učinil zodpovědným amerického miliardáře a filantropa Sorose. Podle Mety se však podařilo tomuto tajnému plánu zabránit.

Hlava albánského státu nenabídla pro svá tvrzení žádné důkazy, které by ozřejmily, v čem mělo spiknutí spočívat, ani jakým způsobem se jej podařilo zmařit. Soros se v minulosti stal terčem mnoha konspiračních teorií, které ho vinily z politických machinací. Podle serveru Balkan Insight je často šíří ti, kdo odmítají jeho podporu liberální demokracii.

Volby vyvolaly ústavní krizi a jsou označovány za test demokracie v této západobalkánské zemi, která usiluje o členství v Evropské unii. Opoziční strany, mezi něž patří i politické uskupení Metovy manželky, volby bojkotovaly a označily je za protiústavní. Zhruba v polovině volebních okrsků tak byli lidé z vládní Socialistické strany (PSSh) jedinými kandidáty.

Meta dále řekl, že spiknutí mělo proběhnout v neděli, ale neuspělo, neboť se "Albánci nenechali vyprovokovat". Opozice přitom dříve tvrdila, že konání voleb nedopustí, avšak nakonec tak neučinila.

Podle agentury AP se hlasování zúčastnilo pouze 21,6 procenta oprávněných voličů. Mezinárodní pozorovatelská mise OBSE ODIHR konstatovala, že téměř naprostá neúčast opozice neumožnila voličům učinit v hlasování jakoukoliv smysluplnou volbu a že se tedy konaly "s malým ohledem na zájmy voličstva". Socialisté nicméně tvrdí, že účast byla dostatečné na to, aby volby mohly být považovány za legitimní.

S tím Meta nesouhlasí a v prohlášení vyzval k předčasným parlamentním volbám.

Vláda premiéra Ediho Ramy nyní bude kontrolovat kromě centrální vlády i místní samosprávu. Už nyní je obviňována, že ovládla i ty státní instituce, které mají být nezávislé. Proti usurpaci moci premiérem Ramou a údajnému spolčení s organizovaným zločinem již několik měsíců protestují opoziční strany v čele s pravicovou Demokratickou stranou (PDSh). Její poslanci v březnu složili mandát a opustili parlament.