Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tábory pro uprchlíky jsou časovanou bombou, inspekce zůstala v šoku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

V migračních táborech pro zadržené, kteří ilegálně vstoupili do USA, panují katastrofální podmínky. Upozornil na to v úterý Úřad generálního inspektora (OIG), který na uprchlická zařízení dohlíží a působí při americkém ministerstvu vnitra. Alarmující jsou podle inspektorů zejména hygienické podmínky v táborech.

Po inspekci v pěti takových zařízeních, které provozuje pohraniční policie (CBP) v oblasti Rio Grande Valley u hranice s Mexikem, úřad varoval, že tábory jsou nebezpečně přeplněné. Dospělí i děti jsou v nich drženi často příliš dlouho. Většina dospělých, kteří se na cestu vydali sami a v detenčních zařízeních jsou drženi až měsíc, neměli po celou dobu možnost se osprchovat, uvádí se ve zprávě OIG.

V některých zařízeních se osobní hygiena řeší pouze rozdáváním vlhčených ubrousků. Většina migrantů nosí celou dobu šaty, v nichž byli zadrženi a mnozí z nich dostávali k jídlu jen sendviče. Mnohým migrantům to přivodilo zažívací potíže, které si vyžádaly lékařské ošetření.

Dohledový úřad konstatoval, že ve třech zařízeních neměly přístup ke sprchám ani děti. V jednom táboře byli migranti týden drženi v tak přeplněné cele, že v ní bylo místo jen ke stání, tvrdí OIG.

Pracovníci navštívených migračních táborů měli obavy o bezpečnost svou i migrantů. Jeden z nich to označil za "tikající časovanou bombu".

Organizace na obranu lidských práv upozorňují, že města na mexické straně hranice nejsou na další příval migrantů připravena. Stávající ubytovny už teď kapacitně nestačí a na nové nejsou peníze. Města jako Ciudad Juárez či Tijuana jsou rovněž pro migranty nebezpečná z hlediska počtu vražd a obecně vysoké kriminality.

Témata:  uprchlické tábory uprchlíci USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy