Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Debakl pro Babiše? To, co se stalo v Bruselu, prý Čechům pořádně zavaří

Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO
Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Premiéři a prezidenti členských zemí Evropské unie na summitu v Bruselu na kterém se rozhodovalo o novém obsazení klíčových funkcí ve vedení unijních institucí. K výsledkům jednání jsou ovšem kritičtí bývalí čeští europoslanci, podle kterých Česko i Visegradská čtyřka utrpěly debakl.

Zástupci členských zemí v Bruselu vybírali kandidáty do vedení jednotlivých institucí. Předsedkyní Evropské komise by se mohla stát německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Šéfem unijní diplomacie má být španělský socialistický politik Josep Borrell. Poslanci Evropského parlamentu dnes budou také vybírat předsedu, favoritem volby bude italský socialista David-Maria Sassoli.

Evropskou radu povede  belgický premiér Charles Michel. Evropskou centrální banku (ECB) vůbec poprvé povede žena - dosavadní šéfka Mezinárodního měnového fondu Francouzku Christine Lagardeová.

Velmi kritický je k výsledkům někdejší místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček (ČSSD). „Česká republika a celá Višegradská čtyřka utrpěly včera v Bruselu největší evropský politický debakl ve své historii. Svojí zatvrzelostí a neschopností uzavřít výhodný kompromis dosáhly stavu, kdy v novém obsazení špičkových míst v evropských institucích nebudou poprvé mít ani jednoho zástupce!!“ varuje na sociálních sítích Rouček.

Nepomohl si prý ani české premiér Andrej Babiš. „Odstranit Franse Timmermanse z vedení Evropské komise se mu nepodařilo. Naopak si nyní může být jistý, že i nová Komise si na jeho dotační kšefty v Evropě a konflikty zájmů řádně a důkladně posvítí,“ varuje sociální demokrat.

Ostře hodnotí výsledky jednání také Pavel Telička, který také působil na postu místopředsedy europarlamentu. „Premiér Babiš povýšil na summitu EU pokryteckou solidaritu s Orbánem a posedlost Timmermansem u postu předsedy EK na politiku. Velmi úzký a povrchní pohled. Výsledkem je, bohužel, prohra ČR. Bez promyšlené a konstruktivní politiky a rozumných spojenců to v EU nejde,“ varuje.

CR bude mít skoro určitě místopředsedu EP. To je dobre - pro domo. Podstatne pro vliv však je, aby Češi byli v nejužším vedení frakci, kde se děla skutečná politika.

— Pavel Telička (@Telicka) 3. července 2019

Dodal, že Babišovo chování v EU analyzuje. „Věřte mi, že bych mu rád jednou pogratuloval k postupu a výsledku. Přes veškeré názorové rozdíly. Ale ono to fakt nejde, nedává mi sebemenší šanci. Budu čekat dál,“ posteskl si Telička.

„Timmermans není můj šálek kávy, ale zkušený diplomat se vztahem ke střední Evropě, slyší na argumenty, umí kompromisy, integračně vyvážený, stojí za lepší regulací. Michel v zásadě opak. V4 dále nabývá punc Orbánových zbrojnošů, kteří jen okopávají,“ vysvětluje Telička, co se v Bruselu děje.

Před novým vedením evropských institucí varuje i bývalý europoslanec Petr Ježek. „Tak si Visegrád vybojoval federalistku na post předsedkyně Evropské komise a zastánce migrační solidarity otevírajícího otázku setrvání Visegrádu v Schengenu do funkce předsedy Evropské rady. Pyrrhovo vítězství ode dneška Orbán-Kaczyńského,“ varuje politik.

Témata:  EU Andrej Babiš Česká republika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy