Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novým šéfem europarlamentu je socialista Sassoli, už oznámil své priority

David-Maria Sassoli
David-Maria Sassoli
Foto: Facebook

Předsedou nového Evropského parlamentu byl dnes zvolen italský socialistický poslanec David-Maria Sassoli. Díky podpoře největších frakcí získal ve druhém kole tajné volby 345 hlasů ze 667 odevzdaných platných volebních lístků. Na druhém místě skončil český konzervativec Jan Zahradil (ODS), jehož podpořilo 160 poslanců, a třetí německá spolupředsedkyně europarlamentní skupiny zelených Ska Kellerová se 119 hlasy.

Sassoliho vedle socialistů podpořila i část poslanců nejsilnější skupiny lidovců a někteří liberálové. Třiašedesátiletý politik italské Demokratické strany ve svém úvodním projevu prohlásil, že EU musí brát ohled na rozdílnost svých jednotlivých regionů.

"Nejsme lepší či horší, jsme jen jiní. A měli bychom být na svou rozdílnost hrdí," řekl europoslancům nový předseda.

Za své priority pro 2,5 roku trvající volební období označil mimo jiné boj za svobodu, solidaritu či vládu práva. EU podle něho musí být připravena čelit klimatickým změnám a migraci a zároveň lépe než dosud pochopit potřeby obyvatel Evropy. "Musíme přijít se skutečnými odpověďmi na problémy občanů unie," řekl Sassoli.

David Sassoli (S&D, Italy) has been elected the new president of the European Parliament. Find out more about him here ➡️https://t.co/QAXg7RdelA pic.twitter.com/rCqacVwrM7

— European Parliament (@Europarl_EN) 3. července 2019

Na jeho podpoře se dohodly nejsilnější evropské politické skupiny v úterý poté, co summit navrhl do čela Evropské komise (EK) německou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou. Zvláště menší politické kluby hlasitě kritizovaly popření systému takzvaných spitzenkandidátů, na jehož základě měl EK obsadit volební lídr navržený přímo stranami. Část europoslanců dala najevo, že kvůli nesouhlasu s úterní dohodou Sassoliho nepodpoří a někteří dali hlas českému kandidátovi.

Zahradil považuje svůj výsledek za úspěch vzhledem k tomu, že konzervativní skupina ECR má v parlamentu jen 62 poslanců.

"Je vidět, že taková ta eurorealistická pozice našla určitou odezvu," řekl ČTK český europoslanec, podle něhož politiky podporující Sassoliho úspěch pravicového oponenta překvapil a vedl k tomu, že navzdory dohodě největších frakcí nebyl Ital zvolen už v prvním kole.

"Podpořili mě spíše ti, kterým sedí méně federalistický pohled na evropskou integraci a také ti, kteří nebyli součástí úterní dohody mezi lidovci, socialisty a liberály," dodal Zahradil s tím, že patrně získal i hlasy některých lidovců.

Odpoledne budou poslanci vybírat 14 místopředsedů. Zahradil na tuto funkci kandidovat nebude, ucházet se o ni naopak chce česká zástupkyně v liberální frakci RE Dita Charanzová (ANO).

Témata:  EU EuroZprávy.cz Evropský parlament David-Maria Sassoli

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy