Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sopka se probudila! Vyděšení lidé skáčou do moře!

sopka Stromboli
sopka Stromboli
Foto: Pixabay

Sopka Stromboli ležící na stejnojmenném ostrově v Tyrhénském moři nedaleko Sicílie se dnes probudila k životu a začala chrlit dým, lávu a kusy horniny. Z nitra vulkánu se rovněž ozvala řada výbuchů, které otřásly celým ostrovem. Vyděšení lidé v panice začali skákat do moře, informovala o tom agentura ANSA. Dosud nejsou zprávy o zraněných.

"Z kráteru vychází obrovský sloupec hustého dýmu," popsal agentuře situaci svědek. Jiný uvedl, že nastaly "mocné exploze", po nichž sopka začala chrlit kouř a roztavenou horninu. Podle hasičů na několika místech ostrova vypukl požár.

Představitelé civilní ochrany uvedli, že nemají informace o zraněných při výbuchu.

Novinář a majitel obchodu ve vesničce Ginsotra uvedl, že "všichni lidé, kteří byli ve vesnici, zhruba sto turistů a stálých obyvatel, se buď schovali ve svých domovech, nebo naskákali do moře. "Situace je kritická, byť dosud nejsou žádní zranění."

Stromboli je stejně jako Etna na Sicílii stále aktivní sopkou. Vulkanický ostrov, na němž se nachází, je součástí Liparských ostrovů. Přístup na vrchol je podle agentury APA již dlouho zakázán, vystoupit lze pouze do výšky 400 metrů této 926 metrů vysoké sopky.

Témata:  sopka Stromboli sopky Sicílie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy