reklama

Tornádo zasáhlo provincii Liao-ning a největší škody způsobilo ve městě Kchaj-jüan, kde žije zhruba půl milionu lidí. Podle státní televize CCTV zde poškodilo téměř 3600 domů.

Záběry televize ukázaly místa s rozpadlými nízkopodlažními budovami, v jejichž troskách pracovali hasiči. Tornádo také poškodilo továrny a vybavení v průmyslovém parku.

zdroj: YouTube

Hasiči podle zpráv zachránili více než 210 osob a dalších 1600 bylo evakuováno. Během dnešního dne by měly být obnoveny dodávky elektřiny domácnostem, pro podniky budou dodávky elektřiny obnoveny v příštích třech dnech, dodala CCTV.

Tornáda nejsou v Číně běžná. V roce 2016 zde při tornádu doprovázeném krupobitím přišlo v jižní provincii Ťiang-su o život 98 osob.

Čínský meteorologický úřad v úterý varoval, že klimatické změny mohou způsobit více extrémních povětrnostních událostí. V letošním roce již některé regiony zasáhly povodně, sucho a extrémně vysoké teploty. V některých oblastech byly letos zaznamenány rekordní deště a 40 meteorologických stanic zaznamenalo rekordně vysoké teploty.

Severočínská provincie Che-pej navíc vydala varování před extrémními teplotami. Ve velkých městech by měly stoupnout nad 40 stupňů Celsia. To ohrožuje úrodu obilí.